Radio Białystok | Galerie | W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie można było poznać Smaki Podlasia [zdjęcia]
Kilkudziesięciu wystawców i tłumy odwiedzających. W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej zakończyła się coroczna impreza Smaki Podlasia.
Swoje wyroby zaprezentowało kilkudziesięciu wystawców z regionu. Smakołyki oferowały też koła gospodyń wiejskich.
Kulinaria można było kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematami wiodącymi były sery zagrodowe, podlaskie miody i napoje rzemieślnicze.
Oprócz producentów wyspecjalizowanych w wytwarzaniu tych regionalnych przysmaków, w wydarzeniu wzięły udział koła gospodyń wiejskich. Z kolei osoby zainteresowane dobroczynnym działaniem ziół mogły wziąć udział w warsztatach ze specjalistką w tej dziedzinie Agnieszką Prymaką.
Jak co roku, podczas Smaków Podlasia uruchomiono aparaturę na wystawie "Leśna bimbrownia”. Nie było produkcji "ducha puszczy”, to nielegalne, ale będzie pokazane jak powstaje zacier. O tradycji bimbrowniczej opowiedział aktor Ryszard Doliński.
Smaki Podlasia zbiegły się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa. Do udziału w wydarzeniu zaproszono Andrzeja Fiedoruka - autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który podzielił się swoimi zainteresowaniami z publicznością.
Kolejną atrakcją imprezy plenerowej w tym roku były Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można było kupić rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie, kowalskie i wiele innych pięknych przedmiotów.
Nie brakowało muzyki. Tym razem na scenie wystąpiły zespoły Dobre sobie, …kolej na Łapianki oraz Narwianie.