Radio Białystok | Koronawirus | GIS: Pieczywo kupowane luzem jest bezpieczne, ale można je włożyć do gorącego piekarnika
Główny Inspektor Sanitarny zapewnił, że kupowanie pieczywa, które w punktach jego sprzedaży leży luzem, jest bezpieczne. "Nie ma żadnych doniesień naukowych, które wskazywałyby na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową" - czytamy w komunikacie.
GIS przypomniał o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, które polegają na używaniu rękawiczek lub torebek jednorazowych w punktach sprzedaży pieczywa.
"W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200 stopni. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze około 60-70 stopni" - zapewnia Główny Inspektor Sanitarny.
Nie zamykajcie targowisk – taki apel wystosował do samorządowców minister rolnictwa i rozwoju wsi. Jan Krzysztof Ardanowski uważa, że to ważne miejsca dla lokalnych rolników, którzy mogą sprzedawać tam warzywa, owoce, miody czy sery.
Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego – wynika z rekomendacji opublikowanych w środę na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego.
Priorytetem dla funkcjonariuszy policji będzie egzekwowanie nowych przepisów dotyczących przemieszczania się po ulicach oraz ograniczenia liczby pasażerów w komunikacji publicznej - poinformował w środę szef MSWiA Mariusz Kamiński.
Zwolnienie z czynszu za wynajem lokali komunalnych, brak opłat w strefie płatnego parkowania i od osób działających na miejskim targowisku czy zwolnienie lub odroczenie płatności np. podatku od nieruchomości - postulują radni PiS w Radzie Miasta Białystok.
Wojska Obrony Terytorialnej rozpoczęły wsparcie ośrodków pomocy społecznej w dystrybucji żywności do osób potrzebujących w związku z epidemią koronawirusa. Pierwszą współpracę nawiązały w Hajnówce Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej i 14. batalion lekkiej piechoty.
Pracownicy UOKiK i Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie i w sklepach stacjonarnych; powstanie zespół, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych - poinformował we wtorek w komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przekazał, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2 – podał Główny Inspektorat Sanitarny.
Zdecydowaliśmy się na wprowadzenie stanu zagrożenia epidemicznego - powiedział w piątek premier Mateusz Morawiecki. Zaznaczył, że przywrócone zostaną pełne kontrole na wszystkich polskich granicach.