Któż nie spędził godzin przy umywalce, próbując usunąć olej i brud pozostawiony przez pieczone mięso? Następnym razem użyj worka do pieczenia, aby zebrać wszystkie płyny, które następnie można włożyć do pojemnika. Jednorazowe tacki foliowe, które idealnie nadają się do pieczenia ziemniaków i warzyw korzeniowych, są teraz powszechnie dostępne.
Jest jednak proste rozwiązanie na sytuację, gdy masz na patelni ugotowany, przypalony bałagan. Napełnij zmywarkę wodą, dodaj tabletkę lub 2 łyżeczki biologicznego detergentu do prania, umieść na talerzu i gotuj przez 15-20 minut. Cząsteczki uniosą się do góry, a następnie możesz jak zwykle wypłukać patelnię w zlewie.
Jeśli tydzień po tygodniu przeoczysz zanieczyszczenia w zamkniętym miejscu, będą się tylko pogarszać. Rozpryski, plucie oraz ogólny olej i brud muszą zostać wyczyszczone, ale jeśli nie wyczyściłeś piekarnika przed ponownym użyciem, nie wymaga to dużego wysiłku. Jak tylko skończysz korzystać z piekarnika, napełnij go żaroodporną miską z wodą i podgrzewaj na wysokich obrotach przez 20 minut. Odparowując wnętrze, brud i olej zostaną usunięte.
Po ostygnięciu wyczyść wewnętrzne powierzchnie ręcznikami papierowymi. Upewnij się, że używasz specjalnego środka do czyszczenia piekarnika. Ponieważ materiały te są potencjalnie szkodliwe, zawsze używaj gumowych rękawiczek i odpowiednio wywietrz kuchnię.
Do czyszczenia drzwi piekarnika odpowiednie są środki do czyszczenia płytek szklanych. Przypalone osady należy najpierw usunąć metalową szpachelką lub skrobaczką do płyt ceramicznych, a następnie wcierać ściereczką środek do mycia szyb. Z drugiej strony pasta składająca się z sody oczyszczonej i wody doskonale się sprawdza do tego typu zadań.
Co z półkami piekarnika? Jeśli pasują, włóż je do zmywarki do czyszczenia. Jeśli nie, przechowuj je w dużym plastikowym pojemniku do przechowywania (lub wannie!). Namocz je w mieszance wody i biologicznego detergentu do prania. Do usunięcia wszelkich pozostałości można użyć średnio ściernego środka czyszczącego lub mydła.
Powierzchnie, które wcześniej były brudne i miały kontakt z procesem pieczenia mięsa, tylko pozornie mogą powodować problemy. Przede wszystkim najczęściej te pojawiają się, gdy pozwalamy dzieciom korzystać z własnych urządzeń bez ingerencji. Oczywiście sam wybór sprzętu kuchennego odgrywa znaczącą rolę w całym procesie. Na przykład wysokiej jakości patelnia nie pozwoli na przywieranie do niej żywności, jeśli będzie używana prawidłowo. Najważniejszą rzeczą jest dbanie o akcesoria i unikanie ich uszkodzenia.