Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

29 marca 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki.

Składniki na kiełbasę:

5 kg szynki lub/i łopatki wieprzowej
duża garść gorczycy (lub więcej)
duża garść soli (lub więcej)
4-5 główek czosnku
pół szklanki przyprawy maggi
cienkie flaki

Przygotowanie:

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez wyciskarkę i wszystko razem z przyprawami dokładnie mieszamy (około godziny), dodając około szklanki wody. Flaki dokładnie pod bieżącą wodą myjemy. Mięso nabijamy do jelit. Kiełbasę wędzimy lub gotujemy (biała kiełbasa) w wodzie z dodatkiem ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Przygotowanie szynki i boczku:

Do garnka z szynką i boczkiem wlewamy tyle wody, by mięso przykryć. Następnie mięso wyjmujemy, a do garnka dodajemy majonez i trochę soli, trzepaczką dokładnie mieszamy, aż woda będzie przypominać gęste mleko. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wkładamy szynkę i boczek, i gotujemy około półtorej godziny tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Pół godziny po wyłączeniu palnika szynkę i boczek wyjmujemy i zawijamy w folię spożywczą, nadając im kształt. Wsadzamy do lodówki. (rr/wsz)







Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl



Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl









Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Gwiazdka z Książką

"Drogi Święty Mikołaju" Nataszy Sochy i Magdy Mazur

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok