Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz

23 kwietnia 2017

Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz, fot. Renata Reda
Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz, fot. Renata Reda

Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

40 dkg łopatki wieprzowej (ugotowana w wywarze warzywnym)

60 dkg karku wołowego (ugotowany w wywarze warzywnym)

10 dkg podgardla wieprzowego (ugotowane w wywarze warzywnym)

majeranek, sól, pieprz

ziemniaki gotowane i surowe w proporcjach 1:1

śmietana

Przygotowanie:

Mięso i podgardle przekręcamy przez maszynkę i mieszamy dodając majeranek, sól i pieprz. Ścieramy surowe ziemniaki i dokładnie odciskamy z soku przez gazę. Po kilku minutach z tego soku, na dnie miski osiądzie krochmal. Dodajemy go oraz przepuszczone przez maszynkę ziemniaki gotowane do masy ziemniaczanej. 

Dodajemy do tego śmietanę, by masa ziemniaczana nie sczerniała. Formujemy placek, który nadziewamy mięsem, sklejamy go w kształt stożka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy ze skwarkami lub z podsmażaną cebulką i świeżym koperkiem.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.







Lemoniada - przepis Małgorzaty Truchel

W dzisiejszych smakach Podlasia prezentujemy lemoniadę, którą przygotowała Małgorzata Tuchel.








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok