Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz

23 kwietnia 2017

Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz, fot. Renata Reda
Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

40 dkg łopatki wieprzowej (ugotowana w wywarze warzywnym)

60 dkg karku wołowego (ugotowany w wywarze warzywnym)

10 dkg podgardla wieprzowego (ugotowane w wywarze warzywnym)

majeranek, sól, pieprz

ziemniaki gotowane i surowe w proporcjach 1:1

śmietana

Przygotowanie:

Mięso i podgardle przekręcamy przez maszynkę i mieszamy dodając majeranek, sól i pieprz. Ścieramy surowe ziemniaki i dokładnie odciskamy z soku przez gazę. Po kilku minutach z tego soku, na dnie miski osiądzie krochmal. Dodajemy go oraz przepuszczone przez maszynkę ziemniaki gotowane do masy ziemniaczanej. 

Dodajemy do tego śmietanę, by masa ziemniaczana nie sczerniała. Formujemy placek, który nadziewamy mięsem, sklejamy go w kształt stożka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy ze skwarkami lub z podsmażaną cebulką i świeżym koperkiem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok