Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa dyniowa – przepis Grzegorza Nieścieruka z Józefowa w gminie Gródek
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy wywar warzywny (pietruszka, marchew, por, seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie). Miąższ dyni kroimy na kawałki i dodajemy go do ugotowanego wywaru warzywnego, dajemy też paprykę jalapeno. Dalej gotujemy, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy zacierki - na 150 g mąki jedno jajko. Ciasto dokładnie ugniatamy i robimy w dłoniach zacierki. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się zupy i czekamy aż będą miękkie. Zupę podajemy z kleksem śmietany posypaną ziarnami słonecznika.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda