Zupa dyniowa – przepis Grzegorza Nieścieruka z Józefowa w gminie Gródek

28 września 2018

Zupa dyniowa, fot. Renata Reda
Zupa dyniowa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zupa dyniowa – przepis Grzegorza Nieścieruka z Józefowa w gminie Gródek | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • dynia
  • pietruszka, marchew, por, seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • suszone papryczki jalapeno
  • mąka, jajka
  • ziarna słonecznika i śmietana

Przygotowanie:

Gotujemy wywar warzywny (pietruszka, marchew, por, seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie). Miąższ dyni kroimy na kawałki i dodajemy go do ugotowanego wywaru warzywnego, dajemy też paprykę jalapeno. Dalej gotujemy, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Robimy zacierki - na 150 g mąki jedno jajko. Ciasto dokładnie ugniatamy i  robimy w dłoniach zacierki. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się zupy i czekamy aż będą miękkie. Zupę podajemy z kleksem śmietany posypaną ziarnami słonecznika.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok