Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Rolada szpinakowo-łososiowa - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Rolada szpinakowo-łososiowa - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatki
Składniki:
400 g szpinaku (najlepiej świeżego)
2 łyżki masła
4 jaja
2 ząbki czosnku
450 g serka śmietankowego, kremowego
pęczek koperku
200 g łososia wędzonego w plasterkach
Sól, pieprz
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Na patelni na maśle smażymy posiekany czosnek i dodajemy posiekany szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Szpinak mieszamy z żółtkami, mąką i pianą (delikatnie). Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy je cienką warstwą serka wymieszanego z posiekanym koperkiem. Na to nakładamy kolejną warstwę - plastry łososia. Zwijamy roladę i owiniętą w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny. Potem możemy ją kroić w plastry i podawać na stół.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda