Udka faszerowane - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin

2 listopada 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Udka faszerowane - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka

mięso z łopatki wieprzowej

cebula, sól, pieprz

śliwki wędzone

olej

sucha bułka, cebula, czosnek

papryka mielona


Przygotowanie:

Z ćwiartek kurczaka delikatnie usuwamy kości, pilnując, by nie uszkodzić skórki. Marynujemy w czosnku, soli i pieprzu, wkładamy na dzień do lodówki. Farsz przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. Mięso mielimy przez drobne sitko razem z cebulą. Dodajemy rozmoczoną bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugniatamy aż będzie klejące i zwięzłe. Faszerujemy nim udka, dodając też po 2-3 całe śliwki.

Tak przygotowane udka zawijamy skórką i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Udka jeszcze smarujemy olejem i posypujemy delikatnie papryką. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.




Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok