Udka faszerowane - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin

2 listopada 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Udka faszerowane - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

ćwiartki z kurczaka

mięso z łopatki wieprzowej

cebula, sól, pieprz

śliwki wędzone

olej

sucha bułka, cebula, czosnek

papryka mielona


Przygotowanie:

Z ćwiartek kurczaka delikatnie usuwamy kości, pilnując, by nie uszkodzić skórki. Marynujemy w czosnku, soli i pieprzu, wkładamy na dzień do lodówki. Farsz przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. Mięso mielimy przez drobne sitko razem z cebulą. Dodajemy rozmoczoną bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugniatamy aż będzie klejące i zwięzłe. Faszerujemy nim udka, dodając też po 2-3 całe śliwki.

Tak przygotowane udka zawijamy skórką i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Udka jeszcze smarujemy olejem i posypujemy delikatnie papryką. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.




Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz

Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz



Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz

Babka ziemniaczana - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz





Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku

Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku



Sernik "Złota Rosa" - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin

Sernik - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok