Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Udka faszerowane - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka
mięso z łopatki wieprzowej
cebula, sól, pieprz
śliwki wędzone
olej
sucha bułka, cebula, czosnek
papryka mielona
Przygotowanie:
Z ćwiartek kurczaka delikatnie usuwamy kości, pilnując, by nie uszkodzić skórki. Marynujemy w czosnku, soli i pieprzu, wkładamy na dzień do lodówki. Farsz przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. Mięso mielimy przez drobne sitko razem z cebulą. Dodajemy rozmoczoną bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugniatamy aż będzie klejące i zwięzłe. Faszerujemy nim udka, dodając też po 2-3 całe śliwki.
Tak przygotowane udka zawijamy skórką i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Udka jeszcze smarujemy olejem i posypujemy delikatnie papryką. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda