Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Sernik "Złota Rosa" - przepis Małgorzaty Ostapowicz z Kryłatki w gminie Sztabin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- kilogram sera, trzykrotnie zmielonego
- 6 żółtek
- cukier
- aromat cytrynowy, cytryna
- budyń śmietankowy
- wrzące mleko
- pół szklanki oliwy
- pół kostki masła
Przygotowanie:
Składniki dodajemy do miski i mieszamy. Ser zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy jajka i cukier. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.
Na spód przygotowujemy ciasto kruche. Dodajemy pół kostki masła, jedno całe jajko, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i ok. półtora szklanki mąki. Takie ciasto należy przygotować wcześniej, aby je schłodzić.
Ciasto rozkładamy na blaszce, nakłuwamy je widelcem. Na ciasto wylewamy przygotowaną masę. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Pieczemy 50 minut.
Po wyciągnięciu, sernik polewamy bezą. Bezę robimy z ubitych białek jajka i cukru. Po położeniu na sernik bezy, ciasto znów wstawiamy do piekarnika, na niższą temperaturę 120 stopni - na 10, 15 minut. Beza musi się ściąć i podrosnąć.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda