Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku

16 listopada 2018

Kaczka z dyniowym puree, fot. Renata Reda
Kaczka z dyniowym puree, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 2 udka kaczki,
  • tłuszcz z kaczki,
  • dynia,
  • sól, pieprz, cynamon,
  • konfitura żurawinowa,


Przygotowanie:

Kaczkę marynujemy w soli, pieprzu, rozmarynie i tymianku na dobę przed pieczeniem. Potem udka zalewamy tłuszczem (żeby całe były w tłuszczu) i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. Pokrojoną w kostki dynię smarujemy oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Następnie dynię miksujemy i przyprawiamy solą i cynamonem (delikatnie). Puree możemy rozrzedzić białym winem wytrawnym. Na talerzu układamy puree, na nim udka, wokół wylewamy delikatnie podgrzaną konfiturę żurawinową (z dodatkiem wody). Kaczkę przyozdabiamy natką pietruszki.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok