Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku

16 listopada 2018

Kaczka z dyniowym puree, fot. Renata Reda
Kaczka z dyniowym puree, fot. Renata Reda

Kaczka z dyniowym puree – przepis Damiana Laszuka z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • 2 udka kaczki,
  • tłuszcz z kaczki,
  • dynia,
  • sól, pieprz, cynamon,
  • konfitura żurawinowa,


Przygotowanie:

Kaczkę marynujemy w soli, pieprzu, rozmarynie i tymianku na dobę przed pieczeniem. Potem udka zalewamy tłuszczem (żeby całe były w tłuszczu) i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. Pokrojoną w kostki dynię smarujemy oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Następnie dynię miksujemy i przyprawiamy solą i cynamonem (delikatnie). Puree możemy rozrzedzić białym winem wytrawnym. Na talerzu układamy puree, na nim udka, wokół wylewamy delikatnie podgrzaną konfiturę żurawinową (z dodatkiem wody). Kaczkę przyozdabiamy natką pietruszki.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl





Chłodnik z miętą - przepis Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki

Kiedy latem skwar za oknem - można się orzeźwić chłodnikiem.





Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki



Smaki Podlasia - Łazanki z makiem na słodko

Przepis na łazanki z makiem na słodko.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok