Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Wigilijna kapusta i grzyby - przepis Bożeny Mantur z Romanówki w gminie Siemiatycze
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
kiszona kapusta
suszone grzyby (kapelusze)
cebula
sól, pieprz
olej, mąka
Przygotowanie:
Kapustę odsączamy z soku i siekamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do niej kapustę (dusimy do miękkości). Potem kapustę solimy i pieprzymy do smaku. Grzyby moczymy w wodzie. Potem w nowej wodzie je gotujemy do miękkości. Następnie je odcedzamy, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Podajemy je z podsmażoną cebulą zaprawioną solą i pieprzem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda