Pierś kaczki na spaghetti z cukinii - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [zdjęcia, wideo]

18 stycznia 2019

Pierś kaczki na spaghetti z cukinii, fot. Renata Reda
Pierś kaczki na spaghetti z cukinii, fot. Renata Reda

Pierś kaczki na spaghetti z cukinii

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

pierś kaczki ze skórką

cukinia

czerwone wytrawne wino

ziemniaki

ser koryciński

świeży rozmaryn

sól, papryka czerwona (w proszku), pieprz, czosnek niedźwiedzi

masło, olej

miód

jabłka, konfitura z żurawiny, kawa espresso




Przygotowanie:

Nacinamy skórkę z fileta, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, czerwoną papryką i świeżym rozmarynem (wkładamy na godzinę do lodówki).  Po wyjęciu z lodówki musimy odczekać jeszcze minimum pół godziny, by mięso kaczki miało temperaturę pokojową. 

Filet podsmażamy na maśle, by ładnie się zarumienił. Potem wkładamy do piekarnika na 18 minut (160 stopni Celsjusza) razem z faszerowanymi ziemniakami. Ziemniaki wcześniej muszą być obgotowane. Kroimy je na pół i wydrążamy środek. Robimy farsz z ziemniaków i pokrojonego sera korycińskiego, przyprawiając pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Na nadziane farszem połówki ziemniaków nakładamy jeszcze kostkę sera. Umytą (nie obraną) cukinię tniemy na cienkie paski obieraczką do warzyw. Smażymy cukinię na maśle z olejem z dodatkiem gałązki rozmarynu. Na drugiej patelni z kolei smażymy (także na maśle z olejem) ćwiartki jabłek z dodatkiem miodu. Sos do kaczki robimy na patelni, na której był smażony filet - dodajemy konfiturę z żurawiny, trochę czerwonego wina i kawę espresso.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl









Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

Warkocz z polędwicy z kalafiorem, ziemniakami i kurkami.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok