Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierś kaczki na spaghetti z cukinii - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [zdjęcia, wideo]
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
pierś kaczki ze skórką
cukinia
czerwone wytrawne wino
ziemniaki
ser koryciński
świeży rozmaryn
sól, papryka czerwona (w proszku), pieprz, czosnek niedźwiedzi
masło, olej
miód
jabłka, konfitura z żurawiny, kawa espresso
Przygotowanie:
Nacinamy skórkę z fileta, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, czerwoną papryką i świeżym rozmarynem (wkładamy na godzinę do lodówki). Po wyjęciu z lodówki musimy odczekać jeszcze minimum pół godziny, by mięso kaczki miało temperaturę pokojową.
Filet podsmażamy na maśle, by ładnie się zarumienił. Potem wkładamy do piekarnika na 18 minut (160 stopni Celsjusza) razem z faszerowanymi ziemniakami. Ziemniaki wcześniej muszą być obgotowane. Kroimy je na pół i wydrążamy środek. Robimy farsz z ziemniaków i pokrojonego sera korycińskiego, przyprawiając pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Na nadziane farszem połówki ziemniaków nakładamy jeszcze kostkę sera. Umytą (nie obraną) cukinię tniemy na cienkie paski obieraczką do warzyw. Smażymy cukinię na maśle z olejem z dodatkiem gałązki rozmarynu. Na drugiej patelni z kolei smażymy (także na maśle z olejem) ćwiartki jabłek z dodatkiem miodu. Sos do kaczki robimy na patelni, na której był smażony filet - dodajemy konfiturę z żurawiny, trochę czerwonego wina i kawę espresso.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda