Pączki - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe

28 lutego 2019

pączki, fot. Renata Reda
pączki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Róże, faworki i pączki - przepis Bożeny Gromady ze wsi Niewino Borowe i Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 jajek (7 żółte i jedno całe jajko)
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • zapach rumowy
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 8 dkg drożdży
  • niecały litr mleka
  • szczypta soli
  • kieliszek wódki
  • kieliszek oliwy
  • marmolada
  • 1 litr oleju rzepakowego i 1/2 kg smalcu


Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i łyżeczką cukru z dodatkiem ciepłego mleka (po kilku minutach drożdże urosną).

Żółtka ucieramy mikserem z połową szklanki cukru. Do mąki dodajemy drożdże i żółtka z cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodajemy ciepłe mleko (od pół litra do litra, w zależności od tego jaka będzie konsystencja ciasta). Wyrabiamy około 20 minut i dodajemy alkohol i aromat. Wyrabiamy kolejnych kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło (lub margarynę) i znowu wyrabiamy kilkanaście minut. Na koniec dodajemy garść oleju i ubijamy (klepiemy) ciasto, by dostarczyć mu jak najwięcej powietrza. Potem ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto urośnie zaczynamy formować pączki. Maczamy dłoń w oleju, formujemy mały placuszek, na który nakładamy łyżeczką marmoladę, całość zalepiamy w kulę, kładziemy na blacie lekko posypanym mąką. Potem znowu czekamy, aż pączki urosną. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (olej ze smalcem) z każdej stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem (lukier: cukier puder, cytryna i trochę gorącej wody). 


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok