Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i łyżeczką cukru z dodatkiem ciepłego mleka (po kilku minutach drożdże urosną).
Żółtka ucieramy mikserem z połową szklanki cukru. Do mąki dodajemy drożdże i żółtka z cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodajemy ciepłe mleko (od pół litra do litra, w zależności od tego jaka będzie konsystencja ciasta). Wyrabiamy około 20 minut i dodajemy alkohol i aromat. Wyrabiamy kolejnych kilkanaście minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło (lub margarynę) i znowu wyrabiamy kilkanaście minut. Na koniec dodajemy garść oleju i ubijamy (klepiemy) ciasto, by dostarczyć mu jak najwięcej powietrza. Potem ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto urośnie zaczynamy formować pączki. Maczamy dłoń w oleju, formujemy mały placuszek, na który nakładamy łyżeczką marmoladę, całość zalepiamy w kulę, kładziemy na blacie lekko posypanym mąką. Potem znowu czekamy, aż pączki urosną. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (olej ze smalcem) z każdej stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem (lukier: cukier puder, cytryna i trochę gorącej wody).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda