Żurek - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe

19 kwietnia 2019

Żurek - przepis Anna Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda
Żurek - przepis Anna Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Żurek - przepis Anna Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • bulion - 3 litry (długo gotowany na wolnym ogniu np. na kostce wieprzowej, do tego - seler, pietruszka, cebula, marchew, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy)
  • biała kiełbasa - 0,5 kg
  • mięso mielone (wieprzowe) - 25 dkg
  • por
  • marchew
  • serek topiony paprykowy
  • papryka w proszku ostra i słodka, majeranek, maggi  
  • kwas z ogórków kiszonych
  • surowy ziemniak - starty

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu dodajemy startą marchew, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Potem dodajemy mięso mielone, z którego utworzą się w zupie "kluseczki", pokrojonego pora (zieloną część). Serek topiony rozrabiamy z niewielką ilością zupy i dodajemy do garnka. Dodajemy starty ziemniak, żeby zupa nabrała gęstości. Przyprawiamy słodką i ostrą papryką, maggi, kwasem z kiszonych ogórków i sporą ilością majeranku.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok