Karkówka - przepis Teresy Krzewińskiej z Dobrzyniówki

28 kwietnia 2019

Karkówka - przepis Teresy Krzewińskiej z Dobrzyniówki - Fot. Renata Reda
Karkówka - przepis Teresy Krzewińskiej z Dobrzyniówki - Fot. Renata Reda

Składniki:

1 kg karkówki

3 cebule

0,5 kg pieczarek

mąka

sól, pieprz, przyprawa do karkówki

olej rzepakowy

zalewa do mięsa: łyżka octu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki maggi, 2 łyżki  koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, łyżka oleju, 2 łyżki  musztardy i odrobina cukru

  

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, które następnie delikatnie rozbijamy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Na patelni smażymy oddzielnie pokrojoną w plastry cebulę i pokrojone pieczarki. Na dnie brytfanny układamy cebulę, na niej pieczarki, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i układamy podsmażoną karkówkę. W ten sposób tworzymy kilka warstw (każdą zalewamy sosem). Na wierzchu kładziemy znowu cebulę i pieczarki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl









Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok