Składniki:
1 kg karkówki
3 cebule
0,5 kg pieczarek
mąka
sól, pieprz, przyprawa do karkówki
olej rzepakowy
zalewa do mięsa: łyżka octu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki maggi, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, łyżka oleju, 2 łyżki musztardy i odrobina cukru
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, które następnie delikatnie rozbijamy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Na patelni smażymy oddzielnie pokrojoną w plastry cebulę i pokrojone pieczarki. Na dnie brytfanny układamy cebulę, na niej pieczarki, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i układamy podsmażoną karkówkę. W ten sposób tworzymy kilka warstw (każdą zalewamy sosem). Na wierzchu kładziemy znowu cebulę i pieczarki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda