Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Edyty Borowskiej i Krystyny Pietreszko ze wsi Niewino Borowe

3 maja 2019

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Składniki:

na 1 kg mąki pszennej potrzebne są 2 żółtka 

sól, pieprz, olej, woda

kapusta kiszona, suszone grzyby leśne i marchew


Przygotowanie:

Kapustę wyciskamy z soku i drobno ją kroimy. Siekamy też wcześniej  namoczone w wodzie (i odsączone) grzyby. Marchew drobno ścieramy na  tarce. Wszystkie te składniki razem podsmażamy na patelni z odrobiną  oleju, pieprzu i soli, aż farsz będzie miękki. 

Mąkę sparzamy gorącą wodą. Po chwili (jak trochę przestygnie)  dodajemy szczyptę soli i dwa żółtka. Ugniatamy ciasto dodając  odpowiednią ilość ciepłej wody. Na koniec ciasto wyrabiamy też z  niewielką ilością oleju. Po rozwałkowaniu ciasta, wycinamy szklanką  krążki, które nadziewamy farszem. Sklejamy pierogi i wkładamy je do  gotującej się wody.  Pierogi wyjmujemy chwilę po ich wypłynięciu na  wierzch wody. Podajemy np. z podsmażoną cebulą.

    



Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl



Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki



Smaki Podlasia - Łazanki z makiem na słodko

Przepis na łazanki z makiem na słodko.



Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka

Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok