Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Edyty Borowskiej i Krystyny Pietreszko ze wsi Niewino Borowe
Składniki:
na 1 kg mąki pszennej potrzebne są 2 żółtka
sól, pieprz, olej, woda
kapusta kiszona, suszone grzyby leśne i marchew
Przygotowanie:
Kapustę wyciskamy z soku i drobno ją kroimy. Siekamy też wcześniej namoczone w wodzie (i odsączone) grzyby. Marchew drobno ścieramy na tarce. Wszystkie te składniki razem podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, pieprzu i soli, aż farsz będzie miękki.
Mąkę sparzamy gorącą wodą. Po chwili (jak trochę przestygnie) dodajemy szczyptę soli i dwa żółtka. Ugniatamy ciasto dodając odpowiednią ilość ciepłej wody. Na koniec ciasto wyrabiamy też z niewielką ilością oleju. Po rozwałkowaniu ciasta, wycinamy szklanką krążki, które nadziewamy farszem. Sklejamy pierogi i wkładamy je do gotującej się wody. Pierogi wyjmujemy chwilę po ich wypłynięciu na wierzch wody. Podajemy np. z podsmażoną cebulą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda