Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Sodziaki - przepis Marii Muczyńskiej ze wsi Mień w gminie Brańsk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- pół kilograma mąki;
- pół litra kwaśnego mleka;
- łyżeczka sody;
- cukier i sól;
- olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
Do kwaśnego mleka dodajemy łyżeczkę sody. Dodajemy garść cukru i odrobinę soli do mąki. Kwaśne mleko z sodą dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie i rozwałkujemy na cienki placek, podsypując mąką. Potem kroimy na kwadraciki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Chwile smażymy z obu stron.
Sodziaki można podawać na słodko bądź na słono, z mięsem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda