Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gofry i kompot - przepisy Edyty Krasowskiej ze wsi Skłody Borowe i Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Gofry
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na gofrownicę (mniejszą ilość, by podczas wypiekania gofr "nie uciekał" z formy). Upieczone gofry odkładamy na jakąś kratkę (nie kładziemy jednego na drugi, by utrzymały chrupkość).
Gofry podajemy na przykład z bitą śmietaną i konfiturą.
Kompot
Sezonowe owoce (pokrojony w kostkę rabarbar, truskawki, jagody leśne, wiśnie z pestkami, pokrojone jabłka, porzeczka) gotujemy razem z pokrojoną w plastry cytryną. Dodatkowo wyciskamy do kompotu sok z jednej cytryny.
Słodzimy według upodobania.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda