Gofry i kompot - przepisy Edyty Krasowskiej ze wsi Skłody Borowe i Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy

6 lipca 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Gofry i kompot - przepisy Edyty Krasowskiej ze wsi Skłody Borowe i Sylwii Siekańskiej ze wsi Stare Żochy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Gofry


Składniki:

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na gofrownicę  (mniejszą ilość, by podczas wypiekania gofr "nie uciekał" z formy). Upieczone gofry odkładamy na jakąś kratkę (nie kładziemy jednego na drugi, by utrzymały chrupkość).

Gofry podajemy na przykład z bitą śmietaną i konfiturą.





Kompot


Sezonowe owoce (pokrojony w kostkę rabarbar, truskawki, jagody leśne, wiśnie z pestkami, pokrojone jabłka, porzeczka) gotujemy razem z pokrojoną w plastry cytryną. Dodatkowo wyciskamy do kompotu sok z jednej cytryny.

Słodzimy według upodobania.



Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl



Chłodnik z miętą - przepis Heleny Borysewicz z Dobrzyniówki

Kiedy latem skwar za oknem - można się orzeźwić chłodnikiem.





Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki

Twaróg wiejski - przepis Elżbiety Rećko ze Starej Kamionki



Smaki Podlasia - Łazanki z makiem na słodko

Przepis na łazanki z makiem na słodko.



Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka

Kartoflanka - przepis Doroty Panasiuk ze wsi Stara Kamionka




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok