Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Faszerowane patisony - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
patisony
mięso mielone z łopatki wieprzowej
cebula
por
natka pietruszki (lub korzeń starty)
marchew
sól, pieprz, majeranek, lubczyk
płatki jęczmienne
Przygotowanie:
Odcinamy głowę patisona, którą później, po nadzianiu mięsem, go przykryjemy. Wydrążamy ze środka pestki, pozostawiając jak najwięcej miąższu. Warzywo solimy. Na patelni dusimy pokrojonego w piórka pora, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchew i natkę pietruszki (lub straty korzeń). Tak przygotowane warzywa dodajemy do mielonego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem starym. Patisony nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną wcześniej częścią warzywa. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda