Faszerowane patisony - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik

16 września 2019

Faszerowane patisony - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik
Faszerowane patisony - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik

Faszerowane patisony - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

patisony

mięso mielone z łopatki wieprzowej

cebula

por

natka pietruszki (lub korzeń starty)

marchew

sól, pieprz, majeranek, lubczyk

płatki jęczmienne


Przygotowanie:

Odcinamy głowę patisona, którą później, po nadzianiu mięsem, go przykryjemy. Wydrążamy ze środka pestki, pozostawiając jak najwięcej miąższu. Warzywo solimy. Na patelni dusimy pokrojonego w piórka pora, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchew i natkę pietruszki (lub straty korzeń). Tak przygotowane warzywa dodajemy do mielonego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem starym. Patisony nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną wcześniej częścią warzywa. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl

















Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Kult" Łukasza Orbitowskiego

RadioRower



źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok