Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pampusie - przepis Katarzyny Grodzkiej-Żochowskiej ze wsi Stare Żochy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pampusie - przepis Katarzyny Grodzkiej-Żochowskiej ze wsi Stare Żochy
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (odstawiamy na kilka minut, by wyrosły). Do miski przesiewamy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, dodajemy ziemniaki, drożdże po szczypcie soli i cukru. Całość wyrabiamy na jednolitą masę (powinna być rzadsza niż ciasto na kopytka). Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto (dość cienko). Potem wykrawamy małą szklaneczką lub kieliszkiem kółeczka, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po ich wyjęciu z patelni, kładziemy je na papierowym ręczniku, by ściekł z nich tłuszcz. Pampusie następnie maczamy w zalewie z cukru.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda