Pielmieni - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik

28 września 2019

Pielmieni - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik, fot. Renata Reda
Pielmieni - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik, fot. Renata Reda

Pielmieni - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki do ciasta:

  • 45 dkg mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody i odrobina oleju,
  • szczypta soli.


Składniki do farszu:

  • 40 dkg mięsa z łopatki wieprzowej (może być zmieszane z wołowiną),
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • pieprz, sól.


Przygotowanie:

Najpierw kroimy w kostkę cebulę, by trochę odstała i dzięki temu była mniej ostra. Potem dodajemy ją do zmielonego mięsa, które pieprzymy i solimy (dokładnie mięso mieszamy). Do mąki dodajemy jajko, ciepłą wodę i szczyptę soli (możemy dodać też odrobinę oleju). Ciasto wyrabiamy i cieniutko wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy większym kieliszkiem kółka, które następnie nadziewamy farszem. Sklejamy jak zwykłe pierogi, ale potem sklejamy też koniuszki i wywijamy na zewnątrz falbankę. Tak przygotowane pierożki wkładamy do gotującej się wody (osolonej i z odrobiną oleju) i po 3 minutach od ich wypłynięcia na wierzch, wyjmujemy je. Podajemy ze śmietaną skropioną sokiem z cytryny lub z octem.









Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl



Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl



Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl







Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Gwiazdka z Książką

"Drogi Święty Mikołaju" Nataszy Sochy i Magdy Mazur

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok