Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pielmieni - przepis Heleny Datczuk z Moszczony Królewskiej w gminie Mielnik
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki do ciasta:
Składniki do farszu:
Przygotowanie:
Najpierw kroimy w kostkę cebulę, by trochę odstała i dzięki temu była mniej ostra. Potem dodajemy ją do zmielonego mięsa, które pieprzymy i solimy (dokładnie mięso mieszamy). Do mąki dodajemy jajko, ciepłą wodę i szczyptę soli (możemy dodać też odrobinę oleju). Ciasto wyrabiamy i cieniutko wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy większym kieliszkiem kółka, które następnie nadziewamy farszem. Sklejamy jak zwykłe pierogi, ale potem sklejamy też koniuszki i wywijamy na zewnątrz falbankę. Tak przygotowane pierożki wkładamy do gotującej się wody (osolonej i z odrobiną oleju) i po 3 minutach od ich wypłynięcia na wierzch, wyjmujemy je. Podajemy ze śmietaną skropioną sokiem z cytryny lub z octem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda