Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

18 października 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Zupa z dyni - przepis Elżbiety Bednarczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl



Składniki:

3 kg dyni

2 litry mleka

sól do smaku


Przygotowanie:

Dynię kroimy na plastry, usuwamy miąższ z pestkami i obieramy twardą skórkę. Kroimy w kostkę i gotujemy z wodą, aż dynia się rozgotuje (do godziny), dodając szczyptę soli do smaku. Potem dolewamy mleko i dalej gotujemy.

Z mąki i wody robimy zacierkę, obrywamy małe kawałeczki i wrzucamy do zupy. Gotujemy około 15 minut, pilnując, by zupa się nie przypaliła.

Zupę można podawać na słodko (już na talerzu słodzimy ją cukrem).

   









Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli



Sałatka jarzynowa - przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl

Sałatka Jarzynowa - Przepis Beaty Pardy z Nowej Rudy w gminie Turośl



Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl

Swojski chleb - przepis Teresy Skopnik z Nowej Rudy w gminie Turośl



Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl

Fafernuchy - przepis Elżbiety Pardo z Kruszy w gminie Turośl









Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Gwiazdka z Książką

"Drogi Święty Mikołaju" Nataszy Sochy i Magdy Mazur

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok