Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

16 listopada 2019

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda
Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

- 0,5 kg mąki pszennej

- szczypta soli, cukier, cynamon

- 1-1,5 szklanki gęstej śmietany (powyżej 30%)

- około 1,5 l startych na tarce o grubych oczkach jabłek  (najlepiej wcześniej zawekowane w słoiku), jabłka powinny jeszcze  poleżeć w sitku, by ściekł z nich sok

- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Mąkę ugniatamy ze śmietaną z odrobiną soli. Następnie ciasto dzielimy na małe kulki (o średnicy około 3-4 cm), które odstawiamy na pół godziny. Potem kulki rozwałkowujemy na cienkie koła, które też na chwilę odkładamy. Te koła znowu rozwałkowujemy bardzo cienko, powinny mieć średnicę mniej więcej długości dłoni. Na tak przygotowane krążki (na połowę) nakładamy jabłka,  które posypujemy cukrem i cynamonem. Sklejamy brzegi, które obcinamy, by były równe. Taki pieróg delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiany kolor.



















Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.








 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok