Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

16 listopada 2019

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda
Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda



0:00
0:00
Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- 0,5 kg mąki pszennej

- szczypta soli, cukier, cynamon

- 1-1,5 szklanki gęstej śmietany (powyżej 30%)

- około 1,5 l startych na tarce o grubych oczkach jabłek  (najlepiej wcześniej zawekowane w słoiku), jabłka powinny jeszcze  poleżeć w sitku, by ściekł z nich sok

- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Mąkę ugniatamy ze śmietaną z odrobiną soli. Następnie ciasto dzielimy na małe kulki (o średnicy około 3-4 cm), które odstawiamy na pół godziny. Potem kulki rozwałkowujemy na cienkie koła, które też na chwilę odkładamy. Te koła znowu rozwałkowujemy bardzo cienko, powinny mieć średnicę mniej więcej długości dłoni. Na tak przygotowane krążki (na połowę) nakładamy jabłka,  które posypujemy cukrem i cynamonem. Sklejamy brzegi, które obcinamy, by były równe. Taki pieróg delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiany kolor.






Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok