Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

16 listopada 2019

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda
Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - fot. Renata Reda

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

- 0,5 kg mąki pszennej

- szczypta soli, cukier, cynamon

- 1-1,5 szklanki gęstej śmietany (powyżej 30%)

- około 1,5 l startych na tarce o grubych oczkach jabłek  (najlepiej wcześniej zawekowane w słoiku), jabłka powinny jeszcze  poleżeć w sitku, by ściekł z nich sok

- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Mąkę ugniatamy ze śmietaną z odrobiną soli. Następnie ciasto dzielimy na małe kulki (o średnicy około 3-4 cm), które odstawiamy na pół godziny. Potem kulki rozwałkowujemy na cienkie koła, które też na chwilę odkładamy. Te koła znowu rozwałkowujemy bardzo cienko, powinny mieć średnicę mniej więcej długości dłoni. Na tak przygotowane krążki (na połowę) nakładamy jabłka,  które posypujemy cukrem i cynamonem. Sklejamy brzegi, które obcinamy, by były równe. Taki pieróg delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiany kolor.











Kapusta zasmażana - przepis Jadwigi Topki z Kruszy w gminie Turośl

Danie dla osób, którym nie szkodzi duża ilość tłuszczu.

















Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Moje białostockie powidoki" Andrzeja Fiedoruka

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok