Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szczypta soli, cukier, cynamon
- 1-1,5 szklanki gęstej śmietany (powyżej 30%)
- około 1,5 l startych na tarce o grubych oczkach jabłek (najlepiej wcześniej zawekowane w słoiku), jabłka powinny jeszcze poleżeć w sitku, by ściekł z nich sok
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę ugniatamy ze śmietaną z odrobiną soli. Następnie ciasto dzielimy na małe kulki (o średnicy około 3-4 cm), które odstawiamy na pół godziny. Potem kulki rozwałkowujemy na cienkie koła, które też na chwilę odkładamy. Te koła znowu rozwałkowujemy bardzo cienko, powinny mieć średnicę mniej więcej długości dłoni. Na tak przygotowane krążki (na połowę) nakładamy jabłka, które posypujemy cukrem i cynamonem. Sklejamy brzegi, które obcinamy, by były równe. Taki pieróg delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda