Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kandyzowane owoce pigwowca - przepis Radka Poślednika z Grajewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Produkty:
Przygotowanie:
Owoce kroimy w plasterki i usuwamy nasiona. Wkładamy je na co najmniej 4 tygodnie do zamrażarki. Po tym czasie rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Trzymamy w ciepłym miejscu około 3 dni, aż się cukier całkowicie rozpuści. Tak powstały syrop odsączamy (możemy go pasteryzować). Owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 55 stopni, z nawiewem, dodatkowo drzwi piekarnika otwarte na szerokość około cm. Suszymy dotąd, aż owoc nie będzie się kleił do palców, około 2,5 dnia.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda