Kandyzowane owoce pigwowca - przepis Radka Poślednika z Grajewa

22 listopada 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Kandyzowane owoce pigwowca - przepis Radka Poślednika z Grajewa - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Produkty:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru


Przygotowanie:

Owoce kroimy w plasterki i usuwamy nasiona. Wkładamy je na co najmniej 4 tygodnie do zamrażarki. Po tym czasie rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Trzymamy w ciepłym miejscu około 3 dni, aż się cukier całkowicie rozpuści. Tak powstały syrop odsączamy (możemy go pasteryzować). Owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 55 stopni, z nawiewem, dodatkowo drzwi piekarnika otwarte na szerokość około cm. Suszymy dotąd, aż owoc nie będzie się kleił do palców, około 2,5 dnia. 









Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.









Sałatka z kozim serem - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Sałatka z kozim serem - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Prokurator Alicja Horn" Tadeusz Dołęga-Mostowicz

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok