Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola

8 grudnia 2019

Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola, fot. Renata Reda
Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

tłuste mleko

podpuszczka

sól i inne przyprawy (suszone pomidory, czosnek, orzechy, czy czarnuszka)


Przygotowanie:

Tłuste mleko prosto od krowy schładzamy. Potem je podgrzewamy do  40-42 stopni Celsjusza i dodajemy podpuszczkę (na 20 l mleka około 5 g podpuszczki - to zależy od rodzaju podpuszczki). Po kilkunastu minutach powstanie skrzep, który kroimy i czekamy aż skrzep osiądzie na dno  garnka, a serwatka będzie przezroczysta. Potem całość przecedzamy przez  durszlak. "Ziarno", które została na durszlaku przekładamy do garnka i je przyprawiamy solą (na 20 l mleka około 10 dkg soli). Możemy też  dodać inne przyprawy, w zależności od upodobania. Całość dokładnie  mieszamy i wkładamy do sitka, w którym będzie już formowany ser. Ser można jeść już po kilku godzinach.        

   



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok