Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola

8 grudnia 2019

Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola, fot. Renata Reda
Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola, fot. Renata Reda

Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

tłuste mleko

podpuszczka

sól i inne przyprawy (suszone pomidory, czosnek, orzechy, czy czarnuszka)


Przygotowanie:

Tłuste mleko prosto od krowy schładzamy. Potem je podgrzewamy do  40-42 stopni Celsjusza i dodajemy podpuszczkę (na 20 l mleka około 5 g podpuszczki - to zależy od rodzaju podpuszczki). Po kilkunastu minutach powstanie skrzep, który kroimy i czekamy aż skrzep osiądzie na dno  garnka, a serwatka będzie przezroczysta. Potem całość przecedzamy przez  durszlak. "Ziarno", które została na durszlaku przekładamy do garnka i je przyprawiamy solą (na 20 l mleka około 10 dkg soli). Możemy też  dodać inne przyprawy, w zależności od upodobania. Całość dokładnie  mieszamy i wkładamy do sitka, w którym będzie już formowany ser. Ser można jeść już po kilku godzinach.        

   








Kapusta zasmażana - przepis Jadwigi Topki z Kruszy w gminie Turośl

Danie dla osób, którym nie szkodzi duża ilość tłuszczu.













Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli

Czabureki - przepis Elżbiety Muchli z Suchowoli





Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Moje białostockie powidoki" Andrzeja Fiedoruka

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok