Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ser olszański - przepis Oksany Tomaszewskiej z Olszanki w gminie Suchowola
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
tłuste mleko
podpuszczka
sól i inne przyprawy (suszone pomidory, czosnek, orzechy, czy czarnuszka)
Przygotowanie:
Tłuste mleko prosto od krowy schładzamy. Potem je podgrzewamy do 40-42 stopni Celsjusza i dodajemy podpuszczkę (na 20 l mleka około 5 g podpuszczki - to zależy od rodzaju podpuszczki). Po kilkunastu minutach powstanie skrzep, który kroimy i czekamy aż skrzep osiądzie na dno garnka, a serwatka będzie przezroczysta. Potem całość przecedzamy przez durszlak. "Ziarno", które została na durszlaku przekładamy do garnka i je przyprawiamy solą (na 20 l mleka około 10 dkg soli). Możemy też dodać inne przyprawy, w zależności od upodobania. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do sitka, w którym będzie już formowany ser. Ser można jeść już po kilku godzinach.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda