Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Fafernuchy - przepis Krystyny Malczyk z Nowej Rudy w gminie Turośl
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg mąki chlebowej
1 kg mąki żytniej
1 kg marchwi
łyżeczka cynamonu
łyżeczka pieprzu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
cukier (ilość według uznania)
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Marchew gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy ją razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy, aż wszystkie produkty połączą się (konsystencja ciasta na kopytka). Stolnicę posypujemy mąką i robimy wałki (jak na kopytka), które następnie kroimy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda