Zupa z dyni - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

2 lutego 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Zupa z dyni - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

3 kg dyni 

3 marchewki

3 cebule

3 ziemniaki

2 cytryny

papryka wędzona, imbir, czosnek, sól

puszka mleczka kokosowego

1 kg masła orzechowego


Przygotowanie:

W garnku smażymy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie solimy oraz wyciskamy do niej cytrynę i przyprawiamy papryką wędzoną. Dodajemy pokrojony w kostkę imbir i czosnek.

Smażymy około 10 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą, gotujemy kolejnych kilkanaście minut, co chwila mieszając.

Potem dolewamy mleczko kokosowe, trochę wody i jeszcze przez kilka minut gotujemy. Gdy wszystko jest już rozgotowane dodajemy masło orzechowe. Potem zupę miksujemy na gładką masę. Krem możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika lub ozdobić rukolą.

















Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.








 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok