Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa z dyni - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
3 kg dyni
3 marchewki
3 cebule
3 ziemniaki
2 cytryny
papryka wędzona, imbir, czosnek, sól
puszka mleczka kokosowego
1 kg masła orzechowego
Przygotowanie:
W garnku smażymy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie solimy oraz wyciskamy do niej cytrynę i przyprawiamy papryką wędzoną. Dodajemy pokrojony w kostkę imbir i czosnek.
Smażymy około 10 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą, gotujemy kolejnych kilkanaście minut, co chwila mieszając.
Potem dolewamy mleczko kokosowe, trochę wody i jeszcze przez kilka minut gotujemy. Gdy wszystko jest już rozgotowane dodajemy masło orzechowe. Potem zupę miksujemy na gładką masę. Krem możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika lub ozdobić rukolą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda