Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pieczone wegańskie gołąbki - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- czerwona soczewica;
- ryż;
- kasza jaglana;
- pieczarki;
- kapusta;
- olej rzepakowy;
- suszone pomidory w zalewie;
- przyprawy.
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Sos można przygotować samemu lub kupić. Sos można przygotować z pomidorów z puszki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy do nich suszoną śliwkę i gotujemy. Dodajemy również paprykę wędzoną, sól i pieprz.
Farsz:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Soczewicę również przepłukujemy wodą i gotujemy 5-7 minut. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym. Ugotowany ryż, kaszę i soczewicę mieszamy z usmażonymi pieczarkami i suszonymi pomidorami.
Liście kapusty:
Wydrążamy głąb kapusty i moczymy ją w garnku, w gorącej wodzie. Musi być całkowicie zanurzona. Następnie liście odrywamy i formujemy gołąbki.
Gotowe gołąbki układamy na blaszce, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda