Pieczone wegańskie gołąbki - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

8 lutego 2020

Pieczone wegańskie gołąbki - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku, fot. Renata Reda
Pieczone wegańskie gołąbki - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku, fot. Renata Reda

Pieczone wegańskie gołąbki - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

- czerwona soczewica;

- ryż;

- kasza jaglana;

- pieczarki;

- kapusta;

- olej rzepakowy;

- suszone pomidory w zalewie;

- przyprawy.


Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

Sos można przygotować samemu lub kupić. Sos można przygotować z pomidorów z puszki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy do nich suszoną śliwkę i gotujemy. Dodajemy również paprykę wędzoną, sól i pieprz.

Farsz:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Soczewicę również przepłukujemy wodą i gotujemy 5-7 minut. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym. Ugotowany ryż, kaszę i soczewicę mieszamy z usmażonymi pieczarkami i suszonymi pomidorami. 

Liście kapusty:

Wydrążamy głąb kapusty i moczymy ją w garnku, w gorącej wodzie. Musi być całkowicie zanurzona. Następnie liście odrywamy i formujemy gołąbki. 

Gotowe gołąbki układamy na blaszce, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.









Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki.





Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.



Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin



Pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie

Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie w gminie Augustów.



Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Pomagamy szpitalom

Świąteczny Koncert Życzeń

"Wędrowny zakład fotograficzny" Agnieszki Pajączkowskiej

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok