Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo

22 lutego 2020

Chleb na zakwasie z kapustą, fot. Renata Reda
Chleb na zakwasie z kapustą, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo



Składniki:

  • ziarna słonecznika, siemię lniane, kminek (20% produktów w chlebie)
  • mąka żytnia 720 z niewielką ilością mąki razowej 2000 (25% produktów)
  • kapusta kiszona (20% produktów w chlebie)
  • kwas (35% produktów w chlebie)


Przygotowanie kwasu w temperaturze pokojowej:

Najpierw robimy zaczątek. Mąkę żytnią mieszamy z wodą w proporcjach jeden do jednego - to stoi dobę. Potem dosypujemy trzykrotnie większą porcję mąki niż do zaczątku i 45% wody, mieszamy, odstawiamy na 9 godzin i tym sposobem powstaje przedkwas. Później robimy półkwas, czyli dosypujemy mąkę żytnią i dolewamy wodę (w takich samych proporcjach, co do przedkwasu), mieszamy, odstawiamy na 6 godzin. Później znowu dodajemy mąkę i wodę, odstawiamy na 3 godziny. 



Przygotowanie chleba:

Ziarna moczymy w wodzie przez 3 godziny (w proporcjach jeden do jednego). 

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią kwas, mąkę, namoczone ziarna, wyciśniętą kapustę kiszoną. Dokładnie ugniatamy. Ciasto wykładamy do formy obsypanej otrębami lub wysmarowanej olejem. Odstawiamy na godzinę do ciepłego miejsca (np. przy kaloryferze), przykrywając wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pieczemy przez około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 200-210 stopni Celsjusza. 


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok