Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo
Składniki:
Przygotowanie kwasu w temperaturze pokojowej:
Najpierw robimy zaczątek. Mąkę żytnią mieszamy z wodą w proporcjach jeden do jednego - to stoi dobę. Potem dosypujemy trzykrotnie większą porcję mąki niż do zaczątku i 45% wody, mieszamy, odstawiamy na 9 godzin i tym sposobem powstaje przedkwas. Później robimy półkwas, czyli dosypujemy mąkę żytnią i dolewamy wodę (w takich samych proporcjach, co do przedkwasu), mieszamy, odstawiamy na 6 godzin. Później znowu dodajemy mąkę i wodę, odstawiamy na 3 godziny.
Przygotowanie chleba:
Ziarna moczymy w wodzie przez 3 godziny (w proporcjach jeden do jednego).
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią kwas, mąkę, namoczone ziarna, wyciśniętą kapustę kiszoną. Dokładnie ugniatamy. Ciasto wykładamy do formy obsypanej otrębami lub wysmarowanej olejem. Odstawiamy na godzinę do ciepłego miejsca (np. przy kaloryferze), przykrywając wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pieczemy przez około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 200-210 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda