Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo

22 lutego 2020

Chleb na zakwasie z kapustą, fot. Renata Reda
Chleb na zakwasie z kapustą, fot. Renata Reda

Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Chleb na zakwasie z kapustą - przepis Czesława Skrodzkiego z miejscowości Konopki w gminie Grajewo



Składniki:

  • ziarna słonecznika, siemię lniane, kminek (20% produktów w chlebie)
  • mąka żytnia 720 z niewielką ilością mąki razowej 2000 (25% produktów)
  • kapusta kiszona (20% produktów w chlebie)
  • kwas (35% produktów w chlebie)


Przygotowanie kwasu w temperaturze pokojowej:

Najpierw robimy zaczątek. Mąkę żytnią mieszamy z wodą w proporcjach jeden do jednego - to stoi dobę. Potem dosypujemy trzykrotnie większą porcję mąki niż do zaczątku i 45% wody, mieszamy, odstawiamy na 9 godzin i tym sposobem powstaje przedkwas. Później robimy półkwas, czyli dosypujemy mąkę żytnią i dolewamy wodę (w takich samych proporcjach, co do przedkwasu), mieszamy, odstawiamy na 6 godzin. Później znowu dodajemy mąkę i wodę, odstawiamy na 3 godziny. 



Przygotowanie chleba:

Ziarna moczymy w wodzie przez 3 godziny (w proporcjach jeden do jednego). 

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią kwas, mąkę, namoczone ziarna, wyciśniętą kapustę kiszoną. Dokładnie ugniatamy. Ciasto wykładamy do formy obsypanej otrębami lub wysmarowanej olejem. Odstawiamy na godzinę do ciepłego miejsca (np. przy kaloryferze), przykrywając wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pieczemy przez około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 200-210 stopni Celsjusza. 







Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki.





Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.



Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin



Pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie

Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie w gminie Augustów.



Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Marek Kubik Ambient Live Act

Pomagamy szpitalom

Świąteczny Koncert Życzeń

"Wędrowny zakład fotograficzny" Agnieszki Pajączkowskiej

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok