Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bogracz z kluskami - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Bogracz z kluskami - łyżeczkami - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz
Składniki na bogracz (ilość według uznania, ale powinno być dużo mięsa i warzyw):
mięso - np. łopatka wieprzowa, czy karkówka
cebula
marchew
czerwona papryka
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek, czy gałka muszkatołowa
smalec
słodka śmietana
Przygotowanie:
Pokrojone w drobną kostkę mięso podsmażamy na smalcu, potem dodajemy posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w kostkę marchew, a na koniec także pokrojoną w kostkę paprykę. Tak podsmażone składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy (według uznania). Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy słodką śmietanę i odstawiamy zupę.
Składniki na kluski - łyżeczki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli i szczypta sody
Przygotowanie:
Gotujemy wodę, którą solimy. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i szczyptę sody. Dokładnie wszystko mieszamy. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Nabieramy je na łyżkę (1/3 łyżki) i takie porcje wkładamy do gotującej się wody. Kluski gotują się szybko i zwiększają objętość. Potem dodajemy je do przygotowanej wcześniej zupy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda