Bogracz z kluskami - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy

1 maja 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Bogracz z kluskami - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Bogracz z kluskami - łyżeczkami - przepis Joanny Dembowskiej z Doliny Biebrzy we wsi Wroceń w gminie Goniądz

Składniki na bogracz (ilość według uznania, ale powinno być dużo mięsa i warzyw):

mięso - np. łopatka wieprzowa, czy karkówka

cebula

marchew

czerwona papryka

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek, czy gałka muszkatołowa

smalec

słodka śmietana

Przygotowanie:

Pokrojone w drobną kostkę mięso podsmażamy na smalcu, potem dodajemy posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w kostkę marchew, a na koniec także pokrojoną w kostkę paprykę. Tak podsmażone składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy (według uznania). Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy słodką śmietanę i odstawiamy zupę.






Składniki na kluski - łyżeczki:

1 jajko

1/2 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli i szczypta sody

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, którą solimy. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i szczyptę sody. Dokładnie wszystko mieszamy. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Nabieramy je na łyżkę (1/3 łyżki) i takie porcje wkładamy do gotującej się wody. Kluski gotują się szybko i zwiększają objętość. Potem dodajemy je do przygotowanej wcześniej zupy.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa



Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Sielawa - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Dip i koktajl z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Pesto z pokrzywy i pesto z liści rzodkiewki - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku


Kotlety z pokrzywy - przepis Marty Waśko z Białegostoku



Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa


Zupa pokrzywowa - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa





Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny


Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny w gminie Sokółka




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Podlaskie To Tu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok