Filet z kurczaka z rabarbarowym sosem - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

24 maja 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Filet z kurczaka z rabarbarowym sosem - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • pierś kurczaka,
  • kasza pęczak,
  • zielony groszek,
  • miód,
  • rabarbar,
  • masło klarowane,
  • marchew,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry




Przygotowanie:


Gotujemy kaszę w osolonej wodzie (wody 2,5 razywięcej niż kaszy), aż woda wyparuje. Mrożony groszek chwilę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, po czym wrzucamy go do zimnej wody z lodem, by nie stracił koloru. Dodajemy go do kaszy, jeszcze przez chwilę gotujemy, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem, można też dodać masła klarowanego.

Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i odrobiną curry. Obsmażamy ją z dwóch stron na maśle klarowanym, potem pieczemy w piekarniku 20-25 minut w 140 stopniach Celsjusza, razem z obsmażoną na patelni marchwią.

Na patelnię, na której smażyliśmy marchew, wlewamy miód, masło klarowane (chwilę przysmażamy) i dodajemy pokrojony rabarbar, przyprawiamy ostrą papryką. Potem miksujemy. 

Tak przygotowanym sosem polewamy upieczony filet.













Sandacz w sosie cytrynowym ze szparagami - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla

Delikatna ryba z sosem i szparagami - w sam raz na lekki, wiosenny obiad.










 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo

Pływanie na Byle Czym - Pływające co nieco

W 9 tygodni po Podlasiu

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok