Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Filet z kurczaka z rabarbarowym sosem - przepis Artura Lenczewskiego z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w osolonej wodzie (wody 2,5 razywięcej niż kaszy), aż woda wyparuje. Mrożony groszek chwilę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, po czym wrzucamy go do zimnej wody z lodem, by nie stracił koloru. Dodajemy go do kaszy, jeszcze przez chwilę gotujemy, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem, można też dodać masła klarowanego.
Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i odrobiną curry. Obsmażamy ją z dwóch stron na maśle klarowanym, potem pieczemy w piekarniku 20-25 minut w 140 stopniach Celsjusza, razem z obsmażoną na patelni marchwią.
Na patelnię, na której smażyliśmy marchew, wlewamy miód, masło klarowane (chwilę przysmażamy) i dodajemy pokrojony rabarbar, przyprawiamy ostrą papryką. Potem miksujemy.
Tak przygotowanym sosem polewamy upieczony filet.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda