Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa z pokrzywy - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
młode łodygi pokrzywy;
ziemniaki;
marchew;
cebula, czosnek;
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, solą, pieprzem, pokrojonymi ziemniakami i marchwią. Na patelni szklimy cebulę i czosnek i dodajemy je do garnka z ugotowanymi warzywami. W tej samej patelni trochę podsmażamy posiekaną pokrzywę z łodygami, ale miękkimi (wcześniej sparzoną wrzątkiem). Czekamy aż wszystkie składniki w zupie się zagotują i jeszcze przyprawiamy według uznania. Potem całość miksujemy. Podajemy z ugotowanym jajkiem i kleksem śmietany.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda