Chleb - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego w gminie Jaświły

10 września 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Składniki:

0,8 kg mąki żytniej

0,4 kg mąki pszennej

letnia woda, szczypta soli 

szklanka ziaren siemienia lnianego i słonecznika

0,5 litra zakwasu




Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (wody niewiele, by ciasto było gęste). Blachy smarujemy olejem i wykładamy do nich ciasto (do połowy, maksymalnie 2/3 blachy). Ciasto wygładzamy mokrą dłonią, a potem też pędzelkiem smarujemy olejem. Odkładamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu na pół godziny chleb odkładamy na kratkę, by odparowała z niego woda (wtedy skórka będzie chrupiąca).



Przeczytaj, zanim skomentujesz

Wareniki - przepis Agaty Jóźwik i Sergiusza Niczyporuka ze wsi Budy

Wareniki - przepis Agaty Jóźwik i Sergiusza Niczyporuka ze wsi Budy w gminie Białowieża







Kartacze z dziczyzną - przepis Marii Juśkiewicz z Jeleniewa

Ziemniaczany przysmak z Suwalszczyzny.














 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Lalka" Bolesław Prus

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok

REKLAMA
Nissan

"Koniec świata" Andrzej Fiedoruk

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok