Chleb - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego w gminie Jaświły

10 września 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Składniki:

0,8 kg mąki żytniej

0,4 kg mąki pszennej

letnia woda, szczypta soli 

szklanka ziaren siemienia lnianego i słonecznika

0,5 litra zakwasu




Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (wody niewiele, by ciasto było gęste). Blachy smarujemy olejem i wykładamy do nich ciasto (do połowy, maksymalnie 2/3 blachy). Ciasto wygładzamy mokrą dłonią, a potem też pędzelkiem smarujemy olejem. Odkładamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu na pół godziny chleb odkładamy na kratkę, by odparowała z niego woda (wtedy skórka będzie chrupiąca).



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok