Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Chleb - przepis Marianny Rogało z Dolistowa Starego w gminie Jaświły
Składniki:
0,8 kg mąki żytniej
0,4 kg mąki pszennej
letnia woda, szczypta soli
szklanka ziaren siemienia lnianego i słonecznika
0,5 litra zakwasu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (wody niewiele, by ciasto było gęste). Blachy smarujemy olejem i wykładamy do nich ciasto (do połowy, maksymalnie 2/3 blachy). Ciasto wygładzamy mokrą dłonią, a potem też pędzelkiem smarujemy olejem. Odkładamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu na pół godziny chleb odkładamy na kratkę, by odparowała z niego woda (wtedy skórka będzie chrupiąca).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda