Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Polędwica wieprzowa w sosie szpinakowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Polędwica wieprzowa w sosie szpinakowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy.
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki pieczemy, ziemniaki gotujemy, polędwicę marynujemy w soli, pieprzu, tymianku i czosnku (odkładamy na 1-3 godziny do lodówki). Zamarynowaną polędwicę obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, potem wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut (140 stopni Celsjusza).
W międzyczasie w rondlu podgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Potem dodajemy do tego szpinak, chwilę podsmażamy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Na patelni podsmażamy boczek i pokrojone ziemniaki, by ładnie się zarumieniły (przyprawiamy je solą, pieprzem i majerankiem).
Na drugiej patelni na maśle podsmażamy buraczki (pokrojone w wiórki, plastry lub kostkę), przyprawiamy je solą, pieprzem oraz odrobiną octu i cukru. Danie układamy na talerzu.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda