Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bezglutenowa szarlotka - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłka dusimy z odrobiną wody i cukru pod przykryciem około 40 minut (możemy przyprawić cynamonem). W misce wyrabiamy ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, cukru, żółtek, masła i smalcu. 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Formę należy wyścielić papierem do pieczenia, na który kruszymy 3/4 wyrobionego ciasta. Następnie wkładamy do piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto się delikatnie zarumieni (nie wyłączając piekarnika) wyjmujemy je i nakładamy przygotowane wcześniej jabłka. Znowu ciasto wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty. W tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka. Ciasto znowu wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pianę, i znowu wkładamy do piekarnika (na minutkę, by zapiekła się piana). Na taką pianę kruszymy lub ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Znowu całość wsuwamy do piekarnika, w sumie pieczenie powinno zająć około godziny.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda