Bezglutenowa szarlotka - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa

28 lutego 2021

Bezglutenowa szarlotka fot. Renata Reda
Bezglutenowa szarlotka fot. Renata Reda



0:00
0:00
Bezglutenowa szarlotka - przepis Patrycji Grzywińskiej ze Starego Masiewa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 3 szklanki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • 1/3 kostki smalcu
  • 2 kg jabłek (ewentualnie cynamon)




Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłka dusimy z odrobiną wody i cukru pod przykryciem około 40 minut (możemy przyprawić cynamonem). W misce wyrabiamy ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, cukru, żółtek, masła i smalcu. 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Formę należy wyścielić papierem do pieczenia, na który kruszymy 3/4 wyrobionego ciasta. Następnie wkładamy do piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto się delikatnie zarumieni (nie wyłączając piekarnika) wyjmujemy je i nakładamy przygotowane wcześniej jabłka. Znowu ciasto wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty. W tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka. Ciasto znowu wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pianę, i znowu wkładamy do piekarnika (na minutkę, by zapiekła się piana). Na taką pianę kruszymy lub ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Znowu całość wsuwamy do piekarnika, w sumie pieczenie powinno zająć około godziny.       


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok