Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny

23 kwietnia 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pasta twarogowa - przepis Aurelii Felińskiej-Szymczak ze wsi Miejskie Nowiny | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Twaróg kozi mieszamy z suszonymi przyprawami (np. pomidory, suszona bazylia, suszony czosnek, płatki papryczki) lub kandyzowanymi owocami.

Ricotta - kozie mleko podgrzewamy do 90°C, dodając kilka kropel soku cytryny, wówczas mleko się zsiada i powstaje skrzep, który przekładamy do sitka i powstaje serek.

Racuchy - potrzebujemy:

  • ok 250 ml ricotty
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4-1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka rodzynek (wcześniej przelanych wrzątkiem, by były miękkie)
  • pokrojone w kostkę małe jabłko
  • kilka kropel esencji waniliowej

Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażąc na złoty kolor z obu stron.




Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok