Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa

11 czerwca 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Stynka smażona i marynowana | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • stynki
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1/3 mąki ziemniaczanej, 2/3 mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • ocet, marchew, cukier, rodzynki do marynowania


Przygotowanie:

Stynki patroszymy, wyjmując wnętrzności i kręgosłup, i obcinając głowy. Solimy je, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące (wymieszana mąka ziemniaczana z pszenną). Smażymy na głębokim tłuszczu, aż wypłyną i ładnie się zarumienią. Wyjmujemy na papier, by obciekł tłuszcz. Rybki są już gotowe do jedzenia. 

Można je też zamarynować. Gotujemy zalewę z 1/4 octu i 3/4 wody, z dodatkiem cukru, pokrojonej w plasterki marchwi i rodzynek. Zalewamy stynkę w słoikach i wekujemy.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

REKLAMA
NIE TEATR

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok