Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Stynki patroszymy, wyjmując wnętrzności i kręgosłup, i obcinając głowy. Solimy je, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące (wymieszana mąka ziemniaczana z pszenną). Smażymy na głębokim tłuszczu, aż wypłyną i ładnie się zarumienią. Wyjmujemy na papier, by obciekł tłuszcz. Rybki są już gotowe do jedzenia.
Można je też zamarynować. Gotujemy zalewę z 1/4 octu i 3/4 wody, z dodatkiem cukru, pokrojonej w plasterki marchwi i rodzynek. Zalewamy stynkę w słoikach i wekujemy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda