Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk
Składniki:
Przygotowanie:
Sos "Demiglass" - opalone na brązowo kości wieprzowe gotujemy 18 godzin razem z warzywami. Potem dodajemy czerwone wino wytrawne i koncentrat pomidorowy, następnie redukujemy - gotujemy na małym ogniu sos przez kolejnych 10 godzin. Na koniec dodajemy do sosu trawę żubrówkę. Sos przecedzamy (oddzielamy od warzyw, kości i trawy).
Policzki wieprzowe marynujemy przez 2 dni w czosnku, świeżym tymianku i oliwie. Potem je przysmażamy z obu stron, by zamknąć pory. Wkładamy do brytfanny, zalewamy sosem "Demiglass" i pieczemy 2 godziny w 160 stopniach Celsjusza.
Duże ziemniaki gotujemy w mundurkach, potem kroimy na połowę i wydrążamy środek. Drobno pokrojony boczek smażymy razem z posiekaną cebulą. Następnie mieszamy je z ziemniakami i posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną masę wkładamy do skorupek po ziemniakach, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez 8 minut (20 stopni Celsjusza).
Jako dodatek do potrawy podajemy jarmuż przesmażony na maśle razem z pomidorkami koktajlowymi, przyprawiony pieprzem i sosem sojowym (jeśli mało słone, można jeszcze posolić). Wcześniej na patelni podsmażamy króciutko czosnek. Wszystko smażymy krótko, by warzywa były chrupiące a czosnek nie zgorzkniał. Na koniec do jarmużu dodajemy jeszcze zimne masło.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda