Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

6 września 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Policzki wieprzowe - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Składniki:

  • policzki wieprzowe, czosnek, świeży tymianek, oliwa
  • ziemniaki (odmiana Irga)
  • bekon, cebula
  • świeży koperek
  • parmezan
  • sos "Demiglass" (kości wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, wytrawne wino czerwone, koncentrat pomidorowy, trawa żubrówka)
  • jarmuż, masło, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, sos sojowy, czosnek


Przygotowanie:

Sos "Demiglass" - opalone na brązowo kości wieprzowe gotujemy 18 godzin razem z warzywami. Potem dodajemy czerwone wino wytrawne i koncentrat pomidorowy, następnie redukujemy - gotujemy na małym ogniu sos przez kolejnych 10 godzin. Na koniec dodajemy do sosu trawę żubrówkę. Sos przecedzamy (oddzielamy od warzyw, kości i trawy).

Policzki wieprzowe marynujemy przez 2 dni w czosnku, świeżym tymianku i oliwie. Potem je przysmażamy z obu stron, by zamknąć pory. Wkładamy do brytfanny, zalewamy sosem "Demiglass" i pieczemy 2 godziny w 160 stopniach Celsjusza.

Duże ziemniaki gotujemy w mundurkach, potem kroimy na połowę i wydrążamy środek. Drobno pokrojony boczek smażymy razem z posiekaną cebulą. Następnie mieszamy je z ziemniakami i posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną masę wkładamy do skorupek po ziemniakach, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez 8 minut (20 stopni Celsjusza).

Jako dodatek do potrawy podajemy jarmuż przesmażony na maśle razem z pomidorkami koktajlowymi, przyprawiony pieprzem i sosem sojowym (jeśli mało słone, można jeszcze posolić). Wcześniej na patelni podsmażamy króciutko czosnek. Wszystko smażymy krótko, by warzywa były chrupiące a czosnek nie zgorzkniał. Na koniec do jarmużu dodajemy jeszcze zimne masło.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc



Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku





Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc


Rejbak - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc





Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk


Polędwiczki z dzika z pszenicą - przepis Bogdana Mroza z Suwałk



Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa


Stynka smażona i marynowana - przepis Jana Juśkiewicza z Jeleniewa




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok