Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku

24 września 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki na pasztet:

  • 2 kg cukinii 
  • kasza manna (do zagęszczenia)
  • seler, pietruszka, marchew (proporcje według uznania)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

Hummus: 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy, 5 łyżek pasty sezamowej tahini, ząbek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine. Według upodobań, można też dodać 1 łyżeczkę mielonego kuminu (kminu rzymskiego) i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy i mamy hummus.




Przygotowanie pasztetu:

Cukinię, seler, pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, zagęszczamy kaszą manną. Masę wykładamy do brytfanny, pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pasztet podajemy na hummusie. Przyozdabiamy pokrojonym kalafiorem i fasolką, które wcześniej były sparzone w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kurkumy, mięty, rozmarynu i kopru włoskiego. Przyozdabiamy też na przykład marynowanymi cebulkami.   



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok