Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na pasztet:
Hummus: 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy, 5 łyżek pasty sezamowej tahini, ząbek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine. Według upodobań, można też dodać 1 łyżeczkę mielonego kuminu (kminu rzymskiego) i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy i mamy hummus.
Przygotowanie pasztetu:
Cukinię, seler, pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, zagęszczamy kaszą manną. Masę wykładamy do brytfanny, pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pasztet podajemy na hummusie. Przyozdabiamy pokrojonym kalafiorem i fasolką, które wcześniej były sparzone w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kurkumy, mięty, rozmarynu i kopru włoskiego. Przyozdabiamy też na przykład marynowanymi cebulkami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda