Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej w osolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce. W misce mieszamy zmielone, gotowane ziemniaki, z których oddzielamy 1/4 część i w to miejsce wkładamy surowe, starte ziemniaki. Potem wkładamy wyjęte ugotowane ziemniaki i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ugniatamy w misce i tym razem wydzielamy 1/8 część ciasta, w którego miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wkładamy część, którą wyjęliśmy i znowu dokładnie mieszamy. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, którą mieszamy z mielonym mięsem (farsz przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem). Na dłoni formujemy duże kartacze, które wygładzamy mokrą dłonią. W garnku gotujemy osoloną wodę (możemy też rozpuścić w niej 2 łyżki mąki ziemniaczanej, by zapobiec rozklejaniu się kartaczy). Gdy wodą się zagotuje, zmniejszamy ogień, by woda ledwo bulgotała. Wkładamy do niej kartacze, które gotujemy około 20 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone podsmażoną cebulą z boczkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda