Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc

19 października 2021

Kartacze, fot. Renata Reda
Kartacze, fot. Renata Reda

Kartacze - przepis Moniki Kosiorek-Olbryś z Konarzyc

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg surowych, startych ziemniaków
  • 20-30 dkg mąki ziemniaczanej (liczą się proporcje do ilości ziemniaków gotowanych i surowych)
  • łopatka wieprzowa i podgardle
  • cebula
  • sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej w osolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce. W misce mieszamy zmielone, gotowane ziemniaki, z których oddzielamy 1/4 część i w to miejsce wkładamy surowe, starte ziemniaki. Potem wkładamy wyjęte ugotowane ziemniaki i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ugniatamy w misce i tym razem wydzielamy 1/8 część ciasta, w którego miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wkładamy część, którą wyjęliśmy i znowu dokładnie mieszamy. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, którą mieszamy z mielonym mięsem (farsz przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem). Na dłoni formujemy duże kartacze, które wygładzamy mokrą dłonią. W garnku gotujemy osoloną wodę (możemy też rozpuścić w niej 2 łyżki mąki ziemniaczanej, by zapobiec rozklejaniu się kartaczy). Gdy wodą się zagotuje, zmniejszamy ogień, by woda ledwo bulgotała. Wkładamy do niej kartacze, które gotujemy około 20 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone podsmażoną cebulą z boczkiem.   



Przeczytaj, zanim skomentujesz

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila



Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila





Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Gicz jagnięca na puree selerowo-ziemniaczanym - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Jajko z jogurtem i warzywami - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku



Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Przetwory z warzyw - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku


Pasztet z cukinii - przepis Krzysztofa Gogola z Białegostoku






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok