Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku

3 grudnia 2021

Mamule - ciastka z daktylami, fot. Renata Reda
Mamule - ciastka z daktylami, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 250 gramów masła
  • 50 gramów śmietany (30 procent)
  • 3 żółtka roztarte z niewielką ilością cukru pudru
  • suszone daktyle bez pestek


Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto (mąka, masła, śmietana) dzień przed pieczeniem ciasteczek i przechowujemy w lodówce. Daktyle drobno mielemy (gęsta marmolada). 

Ciasto rozwałkowujemy. Małe krążki układamy w specjalnych foremkach w kształcie stożka (można użyć folii stretch, by ciasto nie przywierało do foremki), nadziewamy je masą daktylową, zaklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli nie mamy foremek, możemy zrobić małe rogaliki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok