Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Składniki:
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto (mąka, masła, śmietana) dzień przed pieczeniem ciasteczek i przechowujemy w lodówce. Daktyle drobno mielemy (gęsta marmolada).
Ciasto rozwałkowujemy. Małe krążki układamy w specjalnych foremkach w kształcie stożka (można użyć folii stretch, by ciasto nie przywierało do foremki), nadziewamy je masą daktylową, zaklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli nie mamy foremek, możemy zrobić małe rogaliki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda