Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Wieczór i noc to takie pory dnia, w których większość z nas odpoczywa, przygotowuje się do snu i relaksuje, by mieć energię na kolejny nadchodzący dzień. Gdy robi się ciemno, m.in. zwalnia nasz metabolizm i organizm powoli przygotowuje się właśnie do odpoczynku. Jednak zachód słońca nie dla wszystkich oznacza koniec dnia. Dla niektórych zwierząt noc to pora największej aktywności. Dlaczego tak się dzieje? Czy możemy je wtedy jakoś zobaczyć?
Gość Marceliny Markowskiej:
- dr Paweł Mirski - z Komitetu Ochrony Orłów
O nowatorskim podejściu do ekologii opowiada Magda Bębenek - autorka czterech książek z cyklu „Polka potrafi” aktywistka, ekolożka, specjalistka od regulacji systemu nerwowego. Jej działania odpowiadają na pytanie: jak zdrowiej, pełniej, spokojniej żyć, wpierając przy tym innych oraz resztę świata natury.
Robienie domowych mydeł to może nieoczywisty, ale ciekawy sposób na działanie w zgodzie z naturą, bo wykorzystuje się naturalne składniki.
Są przewidywania, że wiosna w tym roku będzie cieplejsza niż zwykle i to nie tylko na Podlasiu. Widzimy, że przyroda budzi się z zimowego snu.
Film "Ziarno świadomości" w reż. Rafała Smykowskiego i Filipa Koneckiego opowiada o rolnictwie szanującym naturę, różnorodność biologiczną, rolnictwie dbającym o nasze największe dziedzictwo – czyli stare odmiany nasion.
Natura wymaga badań "szkiełkiem i okiem", ale też ogromnej dozy wrażliwości. Dbanie o przyrodę w naszych czasach - to coś więcej.
Różne dyscypliny naukowe, szkoły filozoficzne i tradycje religijne mają odmienne podejścia i inne perspektywy rozumienia natury ciała.
Dzikie zwierzęta podchodzą coraz bliżej do ludzkich siedzib, a właściwie - ludzkie siedziby (i inne człowiecze działania) coraz odważniej wchodzą w las i zmieniają życie zwierząt.
Co możemy zrobić, żeby chronić wodę na naszej pięknej planecie? Czy nasze małe działania mają wielki sens?
Zioła są naturalnym i zdrowym dodatkiem do potraw, poprawiają ich smak i aromat. Mogą też wspomagać odporność, trawienie, czy układ nerwowy. Wiele osób szuka alternatyw dla syntetycznych suplementów, dlatego zainteresowanie ziołami rośnie.
Prowadzący:
Adam Janczewski