Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Czym się różni marchewka zwykła od tej "BIO"? Czy chętnie sięgamy po produkty ekologiczne? Czy regulacje prawne chronią kupujących i możemy mieć pewność, że oznaczenia na opakowaniach produktów nie wprowadzają nas w błąd?
Na te wszystkie pytania spróbujemy odpowiedzieć razem z grupą naukowców z różnych dziedzin, którzy wspólnie rozpoczęli pracę przy projekcie dotyczącym zdrowej żywności.
Goście Marty Nazarko:
- prof. Katarzyna Socha - kierownik Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
- prof. Piotr Kaczyński - z Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego
- Jakub Ali Farhan - ze Szkoły Doktorskiej Nauk Społecznych Uniwersytetu w Białymstoku
Robienie domowych mydeł to może nieoczywisty, ale ciekawy sposób na działanie w zgodzie z naturą, bo wykorzystuje się naturalne składniki.
Są przewidywania, że wiosna w tym roku będzie cieplejsza niż zwykle i to nie tylko na Podlasiu. Widzimy, że przyroda budzi się z zimowego snu.
Film "Ziarno świadomości" w reż. Rafała Smykowskiego i Filipa Koneckiego opowiada o rolnictwie szanującym naturę, różnorodność biologiczną, rolnictwie dbającym o nasze największe dziedzictwo – czyli stare odmiany nasion.
Natura wymaga badań "szkiełkiem i okiem", ale też ogromnej dozy wrażliwości. Dbanie o przyrodę w naszych czasach - to coś więcej.
Różne dyscypliny naukowe, szkoły filozoficzne i tradycje religijne mają odmienne podejścia i inne perspektywy rozumienia natury ciała.
Dzikie zwierzęta podchodzą coraz bliżej do ludzkich siedzib, a właściwie - ludzkie siedziby (i inne człowiecze działania) coraz odważniej wchodzą w las i zmieniają życie zwierząt.
Co możemy zrobić, żeby chronić wodę na naszej pięknej planecie? Czy nasze małe działania mają wielki sens?
Zioła są naturalnym i zdrowym dodatkiem do potraw, poprawiają ich smak i aromat. Mogą też wspomagać odporność, trawienie, czy układ nerwowy. Wiele osób szuka alternatyw dla syntetycznych suplementów, dlatego zainteresowanie ziołami rośnie.
Sylwia Bogdan jest doktorantką na wydziale Chemii UwB, jest też edukatorką, która zwraca uwagę na bezpieczną, codzienną relacje z chemią, którą posługujemy się w domu, a także na inne aspekty dotyczące zdrowia i chemii. Prowadzi instagramowe konto „chemia zdrowa”.
Prowadzący:
Miłka Malzahn