Smaki dalekiej północy - Suwalszczyzna piękna, tłusta i słodka

8 lipca 2019

Suwalski Park Krajobrazowy, fot. Monika Kalicka
Suwalski Park Krajobrazowy, fot. Monika Kalicka

Suwalszczyzna na słodko

Tłuste smaki Suwalszczyzny

Uroki Suwalskiego Parku Krajobrazowego

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się na daleką północ regionu - do Suwalskiego Parku Krajobrazowego i jego okolic.


Uroki Suwalskiego Parku Krajobrazowego


SPK to obszar, na którym znajdują się 24 jeziora i wiele punktów widokowych. Jeden z najbardziej znanych to "U Pana Tadeusza" w Smolnikach, z którego roztacza się piękny widok na jeziora kleszczowieckie: Purwin, Kojle i Perty.

Turyści często zajeżdżają też do siedziby SPK w Turtulu, położonej nad stawem o tej samej nazwie.

Izabela Okrągła z Suwalskiego Parku Krajobrazowego mówi, że to miejsce często zaskakuje turystów atrakcyjnością. Mimo, że nie widać go ze szlaku, jest warte odwiedzenia. 

Docenią to miejsce zwłaszcza najmłodsi, dla których przygotowano m.in. ścieżkę edukacyjną "Opowieści Turtula". Jej szlak wiedzie wokół siedziby Suwalskiego Parku Krajobrazowego, a oprowadza po niej dawny gospodarz tego obiektu - młynarz Turtul. 

Na drewnianej ścieżce wiodącej między zatopionymi w bagnie i wodzie drzewami lasu łęgowego można obejrzeć rzeźbione ptaki wodne, czy zwierzęta zamieszkujące las. Są też specjalne budki kryjące historie roślin i zwierząt.


Tłuste smaki Suwalszczyzny

Z czym kojarzy się nam smak Suwalszczyzny? Nie da się ukryć, że tutejsza kuchnia nie jest dietetyczna. Każda dobra gospodyni z tego rejonu ma swój przepis na kartacze, zwykle z grubo mielonym mięsem wieprzowo-wołowym i dużą ilością zasmażki ze skwarkami i cebulką.


Przepisy na kartacze:
Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa
Kartacze - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz
Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk



A jeśli chodzi o wędliny, to jednym z przysmaków jest np. litewski kindziuk, ale też wędzonki. Monika Kalicka dotarła do gospodarstwa Tadeusza Protasiewicza w Ejszeryszkach - kilkaset metrów od granicy z Litwą, który produkuje wędliny starodawną metodą swojej mamy i teściowej.

Mówi, że prąd w Ejszeryszkach jest dopiero od 1972 roku, więc dawne metody konserwowania mięsa były tu wyjątkowo długo popularne. Udało mu się wpisać na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi większą część produkowanych przysmaków.


  • Szynka wędzona z Ejszeryszek
  • Polędwica wędzona z Ejszeryszek
  • Boczek wędzony z Ejszeryszek
  • Golonka faszerowana z Ejszeryszek
  • Karkówka wędzona z Ejszeryszek
  • Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek
  • Kiełbasa z Ejszeryszek



Przepis na wędliny:

Kiełbasa, boczek i szynka - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki



Suwalszczyzna na słodko


Żadne większe święto na Suwalszczyźne nie może obyć się bez sękacza. Ale to nie jedyny deser, dla którego warto wybrać się na północny koniec województwa. Ponad 170 km na północ od Białegostoku, niecały kilometr od granicy z Litwą, oprócz zakładu masarskiego można też zajrzeć do zakładu ciastkarskiego. Tam pani Celina Glińska oprócz sękacza produkuje wiele innych słodkości - mrowisko, piernik, faworki, piernikowe grzybki i owsiane ciasteczka.


Przepis na piernik:
Piernik i chleb - przepis Haliny Karpowicz ze wsi Łupianka Stara
Przepis na mrowisko
Mrowisko - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska
Przepis na stuliściec
Stuliściec - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska
Przepis na sękacz
Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska



Najbardziej utytułowany jest makowiec z Ejszeryszek wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Jak mówi autorka przepisu Celina Glińska, w makowcu jest więcej maku niż ciasta, słodzony jest miodem i rodzynkami, nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków. Więcej szczegółów dotyczących przepisu pani Celina nie zdradziła. Jej makowiec jest słynny w całej Polsce, kupić go można na różnego rodzaju jarmarkach i targach, ale i w wielu sklepach w regionie.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok