Radio Białystok | Wiadomości | Łomża chce eko-rolników
Chcą współpracować na rzecz produkcji zdrowej żywności oraz skrócenia jej drogi z pola na stół.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zyskać mają zarówno odbiorcy jak i producenci zdrowej żywności. W Łomży podpisano list intencyjny w sprawie tworzenia tzw. krótkich łańcuchów dostaw. Chodzi o to, by zmniejszyć liczbę pośredników i kupować ekologiczne produkty bezpośrednio od producentów.
Co zrobić, żeby produkcja zdrowej żywności służyła nie tylko konsumentom, ale także przynosiła korzyści jej wytwórcom - to jedno z pytań, które stawiali sobie uczestnicy I Łomżyńskiego Kongresu Rolnictwa Ekologicznego.
Chodzi o to by zachęcić ludzi do zdrowego odżywiania. W piątek (18.10) obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Jak ograniczyć stosowanie pestycydów, by nie przedostawały się do żywności i co zrobić, by w Polsce nie zabrakło wody?
Marnujemy żywność na potęgę - alarmują eksperci. Jak wynika z badań Eurostatu w Polsce wyrzucamy rocznie około 9 milionów ton jedzenia.