Radio Białystok | Wiadomości | V ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej w Wysokiem Mazowieckiem
Do wykorzystywania w żywieniu bydła produktów polskiego pochodzenia zachęcali organizatorzy V ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej. To właśnie produkt uboczny produkcji olejów może być doskonałą alternatywą dla pasz pochodzących z importu. Powstaje bez udziału GMO, jest konkurencyjny cenowo i przynosi równie dobre efekty hodowlane.
- Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie - mówi Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który współorganizował te konferencję.
- Coraz więcej jest go na polach, a z drugiej strony nasz przemysł przetwórstwa rzepaku zwielokrotnił swoje moce produkcyjne - mówi Wojciech Mojkowski.
Obecnie hodowcy najczęściej uzupełniają białko w żywieniu bydła śrutą sojową, która jest importowana nawet z Ameryki. Przy obecnych cenach jest to corocznie wydatek kilku miliardów złotych w skali kraju.
Tymczasem w Polsce od kilku lat trwają już prace nad polskim programem białkowym, czyli zwiększeniem krajowych źródeł białka roślinnego w paszach.
Importowanej soi nie da się na razie w pełni zastąpić rzepakiem, chociażby dlatego, że sprowadzamy jej ponad 2 mln ton, podczas gdy śruty rzepakowej Polska eksportuje kilkaset tys. ton. Chodzi o to, aby nawet takie jej ilości nie wyjeżdżały do Niemiec, Danii czy Holandii, tylko były wykorzystywane przez polskich hodowców z korzyścią dla całej gospodarki.
Konferencję w Wysokiem Mazowieckiem zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Wzięło w niej udział około 200 osób.