Radio Białystok | Wiadomości | Uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną uczyli się, jak nie marnować żywności
Uczyli się rozróżniania produktów zdrowych od niezdrowych, spotykali się z dietetykiem, poznawali zasady prawidłowego żywienia, ale też dzielili się jedzeniem z potrzebującymi. Kilkudziesięciu uczniów z niepełnosprawnością intelektualną wzięło udział w projekcie Erasmus+.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Projekt wspólnie realizowali nauczyciele z Białegostoku i z Wilna. Teraz przyszedł czas na podsumowanie.
Głównym celem było zwiększenie poziomu włączania społecznego uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Chodziło o rozwijanie ich umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania i przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Istotnym elementem było zwrócenie uwagi na konieczność ochrony środowiska.
- Aby dzieci rozróżniały produkty zdrowe od niezdrowych, aby w czasach, gdy marnuje się tak dużo żywności, była świadomość, jak ważne jest zdrowe odżywianie, co ma związek z profilaktyką prozdrowotną, na którą też kładziemy nacisk - mówi koordynatorka projektu w Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Białymstoku Olga Ziółkowska.
- Nie były to tylko teoretyczne lekcje, ale też wyjazdy, np. do ekologicznego gospodarstwa czy do sklepu ogrodniczego po narzędzia i nasiona niezbędne do założenia własnego ogrodu - podkreśla koordynator w Wielofunkcyjnym Ośrodku w Wilnie Waldemar Rozumowski. - Bo praktyka jest ważna w każdym nauczaniu, a jeszcze bardziej w nauczaniu osób z niepełnosprawnościami, w ten sposób łatwiej je zainteresować, zachęcić do aktywnego udziału - dodaje.
Projekt trwał od początku tego roku, a placówki białostocka i wileńska współpracują od czterech lat.
Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczych w Białymstoku i Specjalny Ośrodek Wielofunkcyjny w Wilnie realizują wspólnie program. Główny cel? Zwiększenie poziomu włączania społecznego uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi poprzez rozwijanie ich umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania, przeciwdziałanie marnowaniu żywności i ochrona środowiska.
Po wakacjach nie tylko uczniowie wrócili do szkół, ale też studenci na uczelnie. W audycji "Bez barier" mówimy m.in. z jakich udogodnień mogą korzystać studenci z niepełnosprawnościami.
Ponad tysiąc osób przeszło w czwartek (5.05) ulicami Białegostoku w Marszu Godności Osób Niepełnosprawnych. Uczestniczyli w nim niepełnosprawni, ich opiekunowie, uczniowie szkół integracyjnych i przedstawiciele organizacji działających na rzecz tego środowiska.