Radio Białystok | Wiadomości | Bagietki, sery i croissanty. Podlaskie Śniadanie Mistrzów pełne francuskich smaków
autor: Aneta Łaski
Będzie można spróbować przysmaków francuskiej kuchni. W sobotę (21.06) w Ogrodzie Dolnym Pałacu Branickich w Białymstoku odbędzie się 19. edycja Podlaskiego Śniadania Mistrzów.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tegoroczna edycja upłynie pod znakiem francuskiej kuchni. Na uczestników czekać będzie około 30 wystawców serwujących francuskie przysmaki - od aromatycznych serów i chrupiących bagietek, po wykwintne desery i kawę rodem z paryskich kawiarenek. Jeśli ktoś woli własne smaki, może przynieść swój koszyk z jedzeniem i zrobić piknik w plenerze.
Poza jedzeniem organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla gości w każdym wieku. Będzie stoisko Książnicy Podlaskiej, gdzie będzie można wypożyczyć książki lub założyć kartę. Dla najmłodszych i dorosłych przewidziano animacje oraz zajęcia integracyjne.
Dodatkowo będzie strefa bezpieczeństwa, którą współtworzy podlaska policja. Panie będą mogły wziąć udział w kursach samoobrony, a dzieci w zajęciach ruchowych, które pomogą im rozwijać sprawność i świadomość bezpieczeństwa.
Impreza rozpocznie się o 10:00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
To codzienny rytuał, czy wyścig z czasem? Niektórzy śniadania lubią celebrować, inni nie mają kiedy. Kanapki, jajka, naleśniki, czy sama kawa - białostoczanie mówią, jak wygląda ich podejście do pierwszego posiłku dnia.
Sushi, ramen, krewetki w tempurze, ale też kawa, tradycyjne lody i wiele innych słodkości. Takie przysmaki czekają na odwiedzających kolejną edycję Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Białymstoku. W tym roku tematem przewodnim imprezy jest kuchnia japońska.
Spotkanie z prawniczką i autorką bestsellerowych powieści obyczajowych oraz prezentacja jak uodpornić się na stres - to główne części czwartkowego (7.03) śniadania biznesowego w Łomży.