Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Zespół Szkół nr 4 w Bielsku kończy 80 lat
Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim świętuje 80-lecie istnienia - to jedna z najstarszych szkół o profilu zawodowym w naszym regionie. W uroczystościach jubileuszowych wzięli w piątek (10.10) udział m.in. przedstawiciele lokalnych i państwowych władz, podlaska kurator oświaty, a przede wszystkim uczniowie i absolwenci placówki.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Jak podkreślają uczniowie, nauczanie w ZS4 jest na dobrym poziomie, a dodatkowo można rozwijać swoje pasje na licznych zajęciach pozalekcyjnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się m.in. zajęcia na wirtualnej strzelnicy.
80 lat to wystarczający okres, żeby stwierdzić, że szkoła zdała egzamin. Dziś nasza szkoła z własnym obliczem, tradycjami, tożsamością stanowi trwały element krajobrazu edukacyjnego Podlasia - mówi Bolesław Hryniewicki, dyrektor ZS nr 4 w Bielsku Podlaskim.
Wizytówką szkoły, rozpoznawalną także na krajowej arenie jest założony w 1972 roku Zespół Pieśni i Tańca "Podlaskie Kukułki".
W ciągu 80 lat szkolne mury opuściło ponad 8 tysięcy absolwentów. Teraz na sześciu kierunkach kształci się tam ponad 420 uczniów, głównie z powiatów: bielskiego, hajnowskiego i siemiatyckiego.
| red: tk
Ta decyzja - jeśli nie będzie skarg do sądu - pozwoli drogowcom ogłaszać przetargi na budowę południowej obwodnicy Białegostoku. Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska wydała decyzję ws. odcinka trasy S19 Choroszcz - Ploski.
To forma docenienia pracy osób, które działają na rzecz zachowania, badania oraz rozwoju kultury i języka ukraińskiego Podlasia. W niedzielę (05.10) w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bielsku Podlaskim odbyło się uroczyste wręczenie Podlaskiej Nagrody Naukowo-Literackiej.
To okazja do poznania regionalnych produktów, rozmów o współpracy i wymiany doświadczeń. W Bielsku Podlaskim trwa spotkanie lokalnych producentów, restauratorów i przedstawicieli branży gastronomicznej, będących członkami Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.