Radio Białystok | Wiadomości | Lansowane mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia – apelują eksperci

Lansowane mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia – apelują eksperci

13.09.2018, 16:51, akt. 17:31

Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek (13.09) w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.

26. Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne w Białymstoku, fot. Włodzimierz Filipowicz
26. Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne w Białymstoku, fot. Włodzimierz Filipowicz

Lansowane mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia + relacja Włodzimierza Filipowicza

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


O kierunkach rozwoju badań w bromatologii, czyli nauce zajmującej się żywnością i żywieniem człowieka, rozmawiają specjaliści z całego kraju.

Wiemy, co jemy 

Przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji, prof. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku powiedziała, że wzrasta świadomość ludzi o tym, że żywienie ma istotny wpływ na nasze zdrowie, zachowanie jak najdłużej sprawności fizycznej i umysłowej. Jednak często ludzie przyjmują też niewłaściwe, błędne poglądy z niesprawdzonych informacji i źródeł, których nie brakuje w czasach powszechnego dostępu do internetu.

Prof. Lidia Wądołowska, przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk przypomniała w rozmowie z dziennikarzami podstawowe zasady oparte na wynikach badań kompozycji prawidłowej diety, zmniejszającej ryzyko nowotworów. Wskazała, że powinny się w niej znaleźć różne warzywa - spożywane minimum 4 razy dziennie, do tego owoce - raz dziennie, ryby - co najmniej raz w tygodniu, różne produkty mleczne co najmniej 2-3 razy w tygodniu, 2-3 razy w tygodniu pełnoziarniste produkty zbożowe, pieczywo białe - rzadziej, bo nie powinno być - jak to określiła - "bazą" codziennego pożywienia.

Niebezpieczne trendy żywieniowe 

Prof. Wądołowska zaznaczyła, że skutkiem "niebezpiecznego" trendu wpadania w mody żywieniowe są surowo przestrzegane monodiety, czyli "monotonne odżywanie z bardzo ograniczoną liczbą produktów z poszczególnych grup żywności". Sprawiają one, że łatwiej dochodzi do niedoborów witamin czy innych składników pokarmowych. "Urozmaicenie, zawsze i wszędzie jest najbardziej bezpieczne" - powiedziała Wądołowska.

Przyznała, że największym problemem jest wiele pojawiających się w internecie niesprawdzonych, niepodpartych badaniami naukowymi informacji czy produktów lansowanych np. przez blogerów. "Nadmiar informacji powoduje, że w tym śmietniku gubią się te właściwe, sprawdzone, przekazywane przez gremia ekspertów" - powiedziała Wądołowska.

Zdrowe odżywianie ma wpływ na nasze zdrowie 

Podczas konferencji podkreślano, że związek żywienia z chorobami nowotworowymi, to jedna z ważniejszych kwestii do badań w przyszłości. Wądołowska powiedziała, że jest coraz więcej dowodów naukowych na to, że występowanie raka ma związek z odżywaniem, jak również dieta może wpływać na zapobieganie zachorowaniu, choć - jak mówiła - "bazowe" ryzyko istnieje, to można je jednak zmniejszyć. "Myślę, że to jest świetna informacja, ponieważ na żywienie już mamy wpływ, na jakość żywności mamy wpływ" - powiedziała dziennikarzom.

Wciąż wiele osób myli suplementy z lekami

Uczestnicy konferencji mówili też o tym, że na rynku jest coraz więcej produktów, suplementów diety, a brakuje wiedzy oraz świadomości na ich temat. Dr hab. Jadwiga Hamułka, przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych z warszawskiej SGGW zwróciła uwagę, że nagminne reklamy suplementów diety powodują, że konsumenci podejmują decyzje pod wpływem chwili. Mówiła też, że wciąż wiele osób myli suplementy z lekami. Wskazała także, że grupą, która przyjmuje dużo suplementów - nawet kilka jednocześnie - są kobiety w ciąży, co może być groźne, bo może prowadzić do interakcji z żywnością, lekami, przedawkowań.

Przypomniała, że suplementy nie zastępują i nie mogą zastąpić odpowiedniej, urozmaiconej diety. Wskazała, że mogą być one stosowane okresowo, gdy na skutek choroby doszło do utraty jakiś składników i trzeba je szybko uzupełnić. "I wtedy to jest zupełnie co innego" - dodała Jadwiga Hamułka. 

źródło: PAP | red: sk

ZOBACZ TEŻ:


Po sześćdziesiątce chcą żyć zdrowo i na sportowo

13.09.2018, 14:51

Do zdrowego odżywiania i codziennych ćwiczeń białostockich seniorów zachęcą lekarze, dietetycy i sportowcy w ramach programu "Po sześćdziesiątce chcę żyć zdrowo i na sportowo!". Ma w nim wziąć udział około pół tysiąca osób.


Razem przeciwko cukrzycy – w Łapach zainaugurowano polsko-litewski projekt

25.04.2018, 15:57

Wspólne szkolenia specjalistów i akcje profilaktyczne po obu stronach granicy. W Łapach zainaugurowano polsko-litewski projekt walki z cukrzycą.


Gotowanie i zdrowe odżywianie - co na to młodzież?

9.03.2018, 08:10

Chociaż wciąż w ich diecie króluje pizza i kebab, to okazuje się, że młodzież ciągnie do gotowania. W Suwałkach, nie pierwszy już raz, znany szef kuchni Marcin Budynek dzielił się z uczniami Zespołu Szkół nr 4 swoją pasją i wiedzą.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS












źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok